Napravljen RAM od 512 GB: Duplo brži, a troši manje snage

Korejski gigant Samsung napravio je RAM od čak 512 GB, što je prva memorija na svetu sa prostorom za toliku količinu podataka.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 26.03.2021.

14:32

Napravljen RAM od 512 GB: Duplo brži, a troši manje snage
ilustracija: Profimedia

Uz to, Samsung ju je proizveo da radi na više nego duplo većoj brzini od standardnih najbržih RAM memorija na tržištu.

To je omogućeno zahvaljujući Samsungovoj tehnologiji slaganja memorijskih čipova jedan na drugi, koristeći naprednije i izdržljivije materijale.

Ova memorija koristi oko 13 posto manje snage, što će biti značajno tamo gde je namenjena da se koristi - u data centrima.

Iako su oči gejmera i drugih profesionalaca čiji rad zahteva mnogo kompjuterske snage, širom otvorene dok čitaju ove redove, te memorije se neće naći u našim kućnim mašinama.

Glavni razlog za to je što najveći broj kompjutera ima ograničenje za RAM memoriju koje je mnogo manje, a ono u zavisnosti od kompjutera, bude oko 64GB ili 128GB.

Takođe, ovi moduli su dizajnirani da budu korišćeni u medicinskom istraživanju, finansijskom tržištu ili autonomnoj vožnji.

Prvi procesori koji mogu tu memoriju da koriste su Intelovi procesori poslednje generacije koji izlaze u drugoj polovini godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: