Na prodaju telefonski brojevi gotovo 500 miliona WhatsApp korisnika širom sveta

Hakeri su navodno došli u posed brojeva telefona oko 487 miliona WhatsApp korisnika iz 84 zemlje. Baza ovih podataka je nedavno ponuđena na prodaju na jednom hakerskom forumu.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 25.11.2022.

10:30

Na prodaju telefonski brojevi gotovo 500 miliona WhatsApp korisnika širom sveta
Foto: DANIEL CONSTANTE / Shutterstock.com

Sa korisničkom bazom od preko dve milijarde ljudi, WhatsApp predstavlja najveću platformu za razmenu poruka. To znači da procurela baza podataka sadrži telefonske brojeve četvrtine svih WhatsApp korisnika.

Cybernews javlja, da je od pomenutih 487 m iliona kontakata, više od 32 miliona njih i Sjedinjenih Američkih Država, 45 miliona je iz Egipta, 29 miliona je iz Saudijske Arabije, 20 miliona iz Francuske i Turske, 11 miliona iz Velike Britanije...

Kada je u pitanju Srbija, hakeri na prodaju nude brojeve telefona 162.898 korisnika WhatsAppa iz naše zemlje. Cybernews ističe da hakeri nisu pomenuli kako su došli do ove baze podataka i sugerišu da su koristili svoju tehnologiju za prikupljanje podataka.

Moguće je da hakeri nisu tehnički hakovali WhatsApp, već su podatke prikupili pomoću "web scraping" tehnologije, koja uključuje pokretanje automatske skripte kako bi se potvrdileo da se veb stranice koriste za WhatsApp.

Ističe se da nije moguće otkriti da li se i vaš broj nalazi u toj bazi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: