Može li da zameni Google? ChatGPT je novi četbot o kojem svi pričaju

Novi četbot je javno pušten u rad prošle srede, a za manje od nedelju dana je zabeležio više od milion korisnika.

Tehnopolis

Izvor: B. J.

Sreda, 07.12.2022.

13:45

Može li da zameni Google? ChatGPT je novi četbot o kojem svi pričaju
Foto: MONOPOLY919 / Shutterstock.com

ChatGPT je kreirala kompanija OpenAI, firma za istraživanje veštačke inteligencije, među čijim osnivačima je i Ilon Mask.

OpenAI ističe da je spreman da prikuplja povratne informacije korisnika kako bi poboljšao svoj AI sistem, s obzirom na to da ChatGPT može da ponudi problematične odgovore i pokaže pristrasno ponašanje.

ChatGPT je najnoviji u seriji AI-jeva, koje kompanija opisuje kao GPT (što je akronim za Generative Pre-Trained Transformer).

Kako bi se sistem razvio, rane verzije su fino podešavane preko razgovora sa ljudskim trenerima. Sistem je takođe učio pomoću pristupa Twitter podacima, prema navodima Ilona Maska koji više nije član OpenAi odbora. Vlasnik Twittera je istakao da je za sada pauzirao pristup ChatGPT Twitteru.

Izveštaji pominju da su rezultati koje ChatGPT ostvaruje impresionirali one koji su isprobali novog četbota.

Projekat kaže da čet format omogućava veštačkoj inteligenciji da "odgovori na potpitanja, prizna svoje greške, ospori pogrešne premise i odbije neprikladne zahteve".

Ipak, OpenAI upozorava da "ChatGPT ponekada daje odgovore koji zvuče uverljivo, ali su netačni ili besmisleni". Obuka modela da bude oprezniji, ističu iz ove kompanije, dovodi do toga da četbot odbija da odgovori na pitanja na koja može tačno da odgovori. Sposobnost ChatGPT-a da odgovara na brojna pitanja navela je neke korisnike da se zapitaju da li bi ova platforma mogla da zameni Google.

S druge strane, mnogi analitičari kažu da generalna svrha AI sistema kao što je ChatGPT stvaraju različite etičke i socijalne rizike. Ovo uključuje mogućnost podržavanja dezinformacija ili remećenja delovanja postojećih institucija i servisa. S druge strane, mnogi analitičari kažu da generalna svrha AI sistema kao što je ChatGPT stvaraju različite etičke i socijalne rizike. Ovo uključuje mogućnost podržavanja dezinformacija ili remećenja delovanja postojećih institucija i servisa.

ChatGPT uči iz ljudskih interakcija i kontakta sa ljudima, a izvršni direktor OpenAI-ja Sem Altman je tvitovao da oni koji rade u ovoj oblasti takođe imaju mnogo toga da nauče.

"AI ima dug put pred sobom, i velike ideje koje tek treba da budu otkrivene. Spoticaćemo se na tom putu i ​​naučiti mnogo iz kontakta sa stvarnošću".

"Ponekada ćemo donositi zaista loše odluke, a ponekad ćemo imati trenutke transcendentnog napretka i vrednosti", istakao je Altman.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: