"Mlađima od 13 treba dozvoliti korišćenje FB"

Na samitu posvećenom inovacijama u obrazovanju, izvršni direktor Facebooka Mark Zakerberg izjavio je da mu je veoma stalo do poboljšanja stepena obrazovanja kod dece - a ključni korak ka tome, smatra on, jeste dozvola mlađim od 13 godina da se priključe na njegovu društvenu mrežu.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 25.05.2011.

11:58

Default images

Prema Zakonu o onlajn zaštiti dece iz 1998. Facebooku je trenutno zabranjeno da objavljuje profile osoba mlađih od 13 godina. Međutim, mnoga deca lažiraju svoj uzrast kako bi otvorila nalog na Facebooku - Consumer Reports procenjuje da ih u SAD ima barem 7,5 miliona, a jedna evropska studija došla je do zaključka da 20 odsto evropske dece između 9 i 12 godina koristi popularnu društvenu mrežu.

Sa druge strane, FB stalno ističe da sprovodi temeljnu bezbednosnu kontrolu i da dnevno zatvori oko 20.000 naloga, uglavnom jer su im vlasnici mlađi nego što je dozvoljeno.

Međutim, Zakerberg je izjavio da je spreman da napravi radnu grupu koja bi izmenila ili ukinula zakon kako bi se mlađim korisnicima ponudile razne obrazovne mogućnosti. „To će biti bitka koju ćemo u nekom trenutku pokrenuti”, kazao je on. „Moja filozofija je da sa obrazovanjem treba da počnete vrlo vrlo rano”.

Kritičari ove teze i zagovornici privatnosti na netu kažu da postoji nekoliko potencijalnih opasnosti kod dece koja koriste društvene mreže, uključujući maltretiranje preko neta i noćnu moru svakog roditelja - da vam dete postane meta seksualnog predatora. Deca često ne razumeju potencijalne posledice deljenja ličnih informacija onlajn i mogu nenamerno da sebe i svoje porodice učine ranjivim.

Zakerberg je naglasio da bi, ako bi ova restrikcija oko uzrasta bila ukinuta, njegova kompanija preduzela „dosta mera predostrožnosti” u cilju apsolutne bezbednosti mladih korisnika.

Mark je i ranije izazivao gnev mnogih izjavama da privatnost „nije društvena norma” a Facebook je već dugo meta kritičara ali i predmet sudskih parnica koje se tiču otrkivanja ličnih podataka.

Foto: Clare Bloomfield / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: