"Mlađima od 13 treba dozvoliti korišćenje FB"

Na samitu posvećenom inovacijama u obrazovanju, izvršni direktor Facebooka Mark Zakerberg izjavio je da mu je veoma stalo do poboljšanja stepena obrazovanja kod dece - a ključni korak ka tome, smatra on, jeste dozvola mlađim od 13 godina da se priključe na njegovu društvenu mrežu.

Podeli

Prema Zakonu o onlajn zaštiti dece iz 1998. Facebooku je trenutno zabranjeno da objavljuje profile osoba mlađih od 13 godina. Međutim, mnoga deca lažiraju svoj uzrast kako bi otvorila nalog na Facebooku - Consumer Reports procenjuje da ih u SAD ima barem 7,5 miliona, a jedna evropska studija došla je do zaključka da 20 odsto evropske dece između 9 i 12 godina koristi popularnu društvenu mrežu.

Sa druge strane, FB stalno ističe da sprovodi temeljnu bezbednosnu kontrolu i da dnevno zatvori oko 20.000 naloga, uglavnom jer su im vlasnici mlađi nego što je dozvoljeno.

Međutim, Zakerberg je izjavio da je spreman da napravi radnu grupu koja bi izmenila ili ukinula zakon kako bi se mlađim korisnicima ponudile razne obrazovne mogućnosti. „To će biti bitka koju ćemo u nekom trenutku pokrenuti”, kazao je on. „Moja filozofija je da sa obrazovanjem treba da počnete vrlo vrlo rano”.

Kritičari ove teze i zagovornici privatnosti na netu kažu da postoji nekoliko potencijalnih opasnosti kod dece koja koriste društvene mreže, uključujući maltretiranje preko neta i noćnu moru svakog roditelja - da vam dete postane meta seksualnog predatora. Deca često ne razumeju potencijalne posledice deljenja ličnih informacija onlajn i mogu nenamerno da sebe i svoje porodice učine ranjivim.

Zakerberg je naglasio da bi, ako bi ova restrikcija oko uzrasta bila ukinuta, njegova kompanija preduzela „dosta mera predostrožnosti” u cilju apsolutne bezbednosti mladih korisnika.

Mark je i ranije izazivao gnev mnogih izjavama da privatnost „nije društvena norma” a Facebook je već dugo meta kritičara ali i predmet sudskih parnica koje se tiču otrkivanja ličnih podataka.

Foto: Clare Bloomfield / FreeDigitalPhotos.net

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.