Microsoft može da sabotira Call of Duty na PlayStationu?

Sony već izvesno vreme aktivno diže paniku u vezi sa Microsoftovom kupovinom Activision Blizzarda, tvrdeći da bi Microsoft mogao da ponudi inferiornu verziju igara hit franšize Call of Duty na PlayStation konzolama.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 24.03.2023.

11:45

Microsoft može da sabotira Call of Duty na PlayStationu?
Foto: Cassiano Correia / Shutterstock.com

Iako je strah donekle opravdan, pogotovo ako u obzir uzmemo to da su CoD naslovi redovno najprodavanije igre na toj platformi, iz Microsofta poručuju da Sony nema razloga za brigu.

U svojem najnovijem obraćanju britanskim regulatornim organima, Microsoft je odgovorio na pritužbe kompanije Sony u vezi sa budućnošću ove franšize na njihovim konzolama. Microsoft je ponudio rešenje za nastalu situaciju.

Tvrde da bi trenutni predlog podstakao kreatore i izdavače Call of Duty naslova da stvore PlayStation verziju koja bi bila optimizovana za tu platformu.

"Microsoft će imati svaki mogući podsticaj da razvije igru s optimizovanom podrškom za PS5 funkcije kao što su haptički odziv i za buduće konzole kako bi maksimizovali prodaju na toj platformi", stoji u predlogu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nesigurna budućnost uspešne franšize na PlayStationu

Osim toga, bilo je reči i o ponuđenom desetogodišnjem dogovoru sa Sonyjem, a istaknuto je da je deset godina i više nego dovoljno vremena da Sony stvori alternativu za CoD, a to ide u prilog tome da Microsoft nesumnjivo planira da CoD kad-tad načini ekskluzivom. I dok je to donekle razumljivo, s obzirom na milijarde dolara koje je kompanija spremna da potroši, Call of Duty je oduvek bio multiplatformski naslov, a s obzirom na dominantni položaj na tržištu, potencijalni odlazak PS igrača mogao bi značajno da naruši uspeh franšize.

Ranije ovog meseca, Sony je izrazio zabrinutost zbog mogućnosti da Microsoft podigne cenu Call of Duty naslova za PlayStation, priotitet da verziji za Xbox ili objavi bagovite verzije za PS.

Inače, Call of Duty je glavni kamen spoticanja između Microsofta i Sonyja. Njihov stav je da će Microsoftov ponuđeni desetogodišnji dogovor "nepopravljivo naštetiti konkurenciji", dok je Microsoft istovremeno najavio da će CoD doneti na apsolutno sve platforme, uključujući i Nintendo Switch, što je pak izazvalo skepsu kod dela javnosti zbog opravdane sumnje da bi tako zahtevna igra uopšte mogla da funkcioniše na već ionako preslaboj konzoli.

Sony je, između ostalog, istakao i da Battlefield ne može da se poredi sa Call of Duty i da Game Pass značajno vodi u poređenju sa s PlayStation Plusom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: