Microsoft će biti nebitan 2017?

Ne tako davno Microsoft je bio neprikosnoveni kralj tehnologije koji je kontrolisao oko 90 odsto tržišta operativnih sistema. Međutim, pošto se potražnja pomerila sa desktopa na laptop računare, a zatim tablete i smartfone, Microsoft je izgubio vlast od Googlea i Applea.

Yahoo News
Podeli

Izveštaj koji je 5. aprila objavila Gartner firma za tehnološko istraživanje i savetovanje, predviđa da će do 2017. prodaja uređaja sa Android operativnim sistemom do neprepoznatljivosti smanjiti prodaju Windows PC i telefona. Prodaja Appleovih iPhonea i iPada biće gotovo na istom nivou kao prodaja uređaja sa Microsoftovim operativnim sistemom.

“Microsoft bi mogao da postane potpuno irelevantan na tržištu za tri ili četiri godine, jer ne može da se izbori sa najezdom smartfona i tableta”, kaže Henri Blodžet iz "The Daily Ticker-a".

Brojevi su neverovatni. Gartner predviđa da će do 2017. broj tableta, mobilnih telefona i ultramobilnih uređaja premašiti 2,7 milijardi jedinica, što je oko 10 puta više od broja desktopa i notebook računara.

Berza već pokazuje te promene na tržištu uređaja. Microsoftove akcije pale su za gotovo devet odsto, godinu za godinom, dok su Googleove porasle za 25 odsto.

Iako su Appleove akcije pale od početne cene za 31 odsto, mnogi smatraju da ti brojevi nisu indikacija slabijeg protoka novca i prodaje, nego promena u vođstvu i rastu konkurencije.

Izazov sa kojim se Microsoft suočava jeste taj da ostane relevantan činilac. Može li sustići tržište tableta i smartfona, gde radi već godinama ali bez uspeha, ili mora pokušati nešto sasvim novo?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.