LTE uskoro i u Srbiji

LTE (Long term evolution) tehnologija mogla bi uskoro da postane dostupna građanima Srbije, nakon što su sva tri operatora mobilne telefonije testirala ovu tehnologiju u postojećim, dostupnim opsezima.

Tanjug
Podeli

Direktor Republičke agencije za elektronske komunikacije Milan Janković je, na konferenciji Telekom arena, kazao da će u narednom periodu jedna od osnovnih aktivnosti biti regulisanje frekvencijskog spektra, u skladu sa Planom namene.

"Sada već radimo na planovima raspodele za određene sektore i određene opsege koji su neophodni", naveo je Janković.

Prema njegovim rečima, razvoj širokopojasnog pristupa internetu je jedan od osnovnih generatora razvoja celog društva, a u toj oblasti se mogu očekivati i značajna ulaganja.

Pored toga što sada kompletni telekomunikacioni servisi čine šest odsto BDP, ukoliko se bude ulagalo u internet i širokopjasne servise, samo od njih se do 2020. godine, kako je rekao, može očekivati pet odsto u BDP.

To bi otvorilo nova radna mesta i pokrenulo mala i srednja preduzeća koja bi se bavila tom delatnošću, kazao je Janković, istakavši da se već pokazuje kako širokopojasni pristup u perspektivi ima velike moguhnosti za razvoj privrede.

Specijalna savetnica za elektronske komunikacije u Ministarstvu trgovine i telekomunikacija, Irini Reljin, navela je da je jedan od važnijih zadataka koji im predstoji razvoj širokopojasnog interneta.

''Ne mogu da kažem da smo loši, naši su rezultati pristojni kada je reč o mobilnom širokopjasnom internetu, ali, ipak, fiksni broadbend zahteva mnogo više truda i ulaganja'', ocenila je Reljin.

Ona je najavila da će se uskoro raditi nova strategija širokopojasnog pristupa za period do 2014-2015 godine, iscrpna analiza i procena mogućnosti digitalne dividende, dodavši da se završava rad na pripremi mapa dostupnosti širokopojasne infrastrukture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.