Lior Hadar: Za Viber je svaki dan – dan zaštite podataka o ličnosti

Danas je Međunarodni dan zaštite podataka o ličnosti! Za mnoge je ovo prilika da se edukuju o važnosti privatnosti podataka, da razumeju značenje ovog pojma na ličnom nivou i saznaju koje su najbolje alatke, aplikacije i platforme koje to obezbeđuju.

Tehnopolis

Izvor: B92, Viber

Petak, 28.01.2022.

10:21

Lior Hadar: Za Viber je svaki dan – dan zaštite podataka o ličnosti
Foto: Viber

Za brojne kompanije ovo je dan da preispitaju svoje aktivnosti i stavove u smislu zaštite privatnosti korisnika.

Odnos prema privatnosti predstavlja povod za ponos u Viberu – i uvek je aktuelna tema za razmatranje – kada su sve poslovne odluke i uvođenje novih funkcija u aplikaciju u pitanju.

Stanje privatnosti u 2022.

Podaci su predstavljali ključni pojam tokom 2021 – i predviđanja su da će tako i ostati u doglednoj budućnosti. Šta je to što aplikacije za razmenu poruka i ostale tehnološke kompanije znaju o nama? Šta rade sa tim informacijama? Ovo su neka od glavnih pitanja na temu privatnosti.

Rešenje leži u usklađivanju profitabilnosti i odgovornosti – a da se pritom obezbedi to da kompanije mogu da opravdaju prikupljanje podataka i da to čine samo sa podacima koji su im potrebni isključivo za unapređenje svojih proizvoda - a da pritom održe svoju produktivnost i poštovanje prava izbora svojih korisnika i kupaca.

Kako se sve više ljudi bavi sopstvenim podacima i njihovom zaštitom, aplikacije za razmenu poruka poput Vibera, Vocapa, Telegrama i Signala će biti u obavezi da otvoreno komuniciraju sa svojim korisnicima po pitanju mera koje preduzimaju da bi obezbedile zaštitu njihovih podataka i privatnosti – kao i o podacima koje o njima prikupljaju i u koje svrhe ih koriste.

Dilema o privatnosti

Uspostavljanja savršene ravnoteže između očuvanja privatnosti razgovora korisnika i pružanja korisničkog iskustva obogaćenog velikim izborom funkcionalnosti predstavlja veliki izazov. Kako je moguće optimizovati aplikaciju za svakog korisnika bez raspolaganja informacijama? Kako aplikacija za razmenu poruka može da obezbedi kontrolu a da pritom ne zanemari korisnike ili im oduzme sadržaj iz njihovog iskustva?

Tokom 2021. Viber je obavio ispitivanje više hiljada svojih korisnika kako bi utvrdio da li je nužno sprovesti dodatne aktivnosti iz domena zaštite privatnosti – time što bi omogućio brisanje svih poruka kao standardnu funkciju. Primetili smo da je velika većina ispitanika izrazila jasan stav da im je stalo do privatnosti i da ne bi želeli da se bilo kakvi podaci čuvaju na Viberovoj platformi. Istovremeno, 81% ispitanika je reklo da bi voleli da imaju mogućnost da pregledaju svoje stare poruke.

Odlučili smo da našim korisnicima pružimo mogućnost izbora. Sada bilo koji od njih može ući u posešavanja parametara privatnosti i izabere da li želi da njihovi podaci budu sačuvani na Gugl ili Epl klaudu ili ne – pošto Viber ne čuva sadržaj njihovih razgovora na svojim klaudima. Viber čak nudi i dve vrste skrivenih četova; prvi su Nestajuće poruke u postojećim četovima jedan-na-jedan ili unutar grupa – dok su drugi Skrivene poruke, kojima se može pristupiti jedino korišćenjem PIN-a. Ovo su samo neke od brojnih funkcionalnosti koje korisnicima pružaju bezbednost i privatnost u aplikaciji.

Kako se Viber odnosi prema privatnosti unutar aplikacija za razmenu poruka?

U nekim kompanijama, bezbednost je neugodna tema koju bi mnogi radije zaobišli. U Viberu – naš time je posvećen tome da ona ostane vodeći prioritet i da je njeno razmatranje transparentan proces za svakog zainteresovanog.

Glavni direktor odeljenja za informacije (t.j. poverenik privatnosti korisnika) Amir Iš-Šalom nadgleda tehnološke aspekte aplikacije i obezbeđuje to da “Viber prikuplja samo podatke koji su potrebni radi sticanja neophodnih saznanja zarad unapređenja naših usluga – a da su pritom privatnost korisnika i bezbednost njihovih podataka u potpunosti očuvani”.

Istovremeno – Viberova viša savetnica Idit Arad predvodi pravni tim koji ima za zadatak da aplikacija uvek poštuje sve standarde i zahteve koje zakoni o privatnosti nameću širom sveta. “Nastojim da sebe postavim na mesto naših korisnika. Stalo mi je do moje privatnosti, a znam da je isti slučaj i sa našim korisnicima…Uvek mi je na umu to što naši korisnici očekuju od nas – i to povrh svih zakonskih zahteva”.

Upitani šta ih čini najponosnijim u vezi Viberovog odnosa prema privatnosti – oboje naglašavaju isto – najbolje izraženo u rečima Idit: ”Mi vodimo uspešnu kompaniju, ali smo svesni da se uspeh podudara sa odnosom prema privatnosti – a ne na račun nje”.

Spem, prevare i bezbednost

Biti na mreži podrazumeva da ćete se najverovatnije suočiti sa spemovanjem. Viberu je to veoma dobro poznato – i zbog toga smo primenili efikasno rešenje kako bismo na najbolji mogući način ograničili pojavu spema.

U pitanju je prijavljivanje spema koji se pojavljuje u Viber zajednicama – gde korisnici imaju mogućnost da prijave zajednice i poruke koje su im poslate. One poruke koje naš sistem prepozna kao spem će biti uklonjene sa Vibera – jasno i jednostavno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: