Kulturno nasleđe na internetu

Predstavnici Wikimedije Srbije promovisali su juče projekat Open Wiki GLAM of Serbia, projekat namenjen institucijama kulture, sa željom da se razvije saradnja u kreiranju i unapređenju dostupnosti riznice kulturnog i istorijskog nasleđa naše zemlje na internetu.

Izvor: Tanjug
Podeli

Projekat je namenjen muzejima, bibliotekama, galerijama i drugim ustanovama, rekao je na otvaranju konferencije generalni sekretar Wikimedije Srbije Mile Kiš.

"Tek smo na početku razvoja dvosmerne saradnje, ali već ima interesovanja među institucijama kulture", rekao je Kiš na konferenciji, održanoj u saradnji sa Registrom nacionalnog internet domena Srbije, Zadužbinom Wikimedije, Domom omladine Beograda i Eunetom.

Predavači i gosti iz nekoliko fondacija i kulturnih institucija govorili su na skupu i o načinima zaštite intelektualne svojine na internetu, posebno o licenci Creative Commons i o važnosti dostupnosti dela kulturne baštine na internetu i načinima njihovog prikazivanja.

Na skupu su predstavljeni i projekti Zadužbine Wikimedije, koji su, kako je rečeno, platforma za širenje besplatnih sadržaja i informacija. To su Vikipedija, Vikizvornik, Vikimedijina ostava, Vikiverziteta, Vikiknjige, Vikicitati...

Zadužbina Wikimedia, nevladina i neprofitna organizacija sa sedištem u Sent Pitersburgu na Floridi, kao najznačajniji projekat imaWikipediju , najveću i najsavremeniju enciklopediju na svetu i jedan od deset najposećenijih sajtova na svetu.

Trenutno ima više od 20 miliona članaka na 280 jezika i 12,6 milijardi poseta mesečno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.