Konferencija o razvoju Vikipedije na srpskom jeziku

Ovog vikenda u Beogradu održaće se konferencija urednika Vikipedije “Viki lajv”, čiji je cilj razvoj i unapređenje segmenta na srpskom jeziku te najveće internet enciklopedije.

Izvor: Tanjug
Podeli

Kako se navodi u saopštenju udruženja Vikimedija Srbije, na konferenciji koja će biti održana 14. i 15. maja u Startit centru u Beogradu, učesnici će imati priliku da kroz dvodnevni program diskutuju o trendovima na Vikipediji, slobodnim licencama, podacima koji se koriste za umrežavanje Viki projekata, ali i o uključivanju žena u uređivanje Vikipedije.

Svoja iskustva će podeliti Viki-ambasadori koji šire ideje o slobodnom znanju na fakultetima u Beogradu, Kragujevcu i Vranju, kao i gosti iz Bugarske, koji će govoriti o izazovu pisanja 100 članaka u 100 dana, dok će kolege iz Makedonije predstaviti saradnju Vikipedije na makedonskom jeziku sa pozorištima iz ove zemlje. Vikipedijanci iz Republike Srpske predstaviće kako funkcioniše Viki zajednica u ovom delu regiona.

Biće reči i o ostalim projektima, kao što su Vikirečnik, Vikivrste, Vikiknjige, Vikicitati, Vikivesti, Vikiverzitet, ali i o uspešnoj saradnji Vikimedije Srbije sa institucijama kulture poput Istorijskog arhiva Beograda, Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković”, Pozorišta na Terazijama, Pozorišta Boško Buha, Svetske organizacije pantomimičara...

Na VikiLajv-u moći će da se čuje i kako od Vikipedije može nastati knjiga sa pitanjima za kvizove, na koji način bibliotekari Srbije učestvuju u kreiranju ove onlajn enciklopedije, ali i kako su mladi iz Jablaničkog okruga rešili da svoje slobodno vreme posvete Vikipediji.

Paralelno sa ovim sesijama, biće održana i dva uređivačka maratona.

Na Vikipediji na srpskom jeziku pisaće se članci o zaštićenim prirodnim dobrima, kao podrška aktuelnom foto-konkursu „Viki voli Zemlju”, dok je drugi maraton rezervisan za članke o najigranijim predstavama Pozorišta na Terazijama.

Ulaz za sve zainteresovane je slobodan.

Vikimedija Srbije je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje, čiji su ciljevi promocija i podržavanje stvaranja, sakupljanja i umnožavanja slobodnog sadržaja na srpskom jeziku isključivo na neprofitan način, kao i ideje da svi ljudi imaju jednak pristup znanju i obrazovanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.