Kako je sadržaj za odrasle završio na The Washington Postu i New York Magazinu?

Šta je embed i kako se dogodilo da sadržaj za odrasle dospe na svetski poznate medijske portale?

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 23.07.2021.

12:30

Kako je sadržaj za odrasle završio na The Washington Postu i New York Magazinu?
Foto: Shutterstock.com

Priče na najvećim svetskim medijskim sajtovima, The Washington Postu i New York Magazineu, imale su embedovan sadržaj za odrasle zbog starog sajta koji se zove Vid.me. Sadržaj za odrasle je embedovan bio svuda po sajtovima zato što je kompanija koja proizvodi sadržaj za odrasle kupila domen nekada popularnog i ugašenog hosting sajta.

Prema objavi korisnika @dox_gay na twitter-u, sadržaj za odrasle je embedovan na stranici Huffingoton Posta, New York magazinea, The Washington Posta i nekoliko drugih sajtova. On navodi da se to dogodilo zbog toga što je kompanija koja stoji iza sajta za odrasle, kupila Vid.me u 2014. godini, koji je u jednom kratkom periodu bio konkurent YouTubeu, ali je ipak ugašen 2017. godine. Iako nalog na twitter-u još postoji, domen je istekao.

Izgleda da je svaki vid.me embed now preusmeravao na sajt za odrasle. Osim toga i odlazak na adresu sajta vid.me, preusmerava sadržaj na sajt za odrasle. Međutim, izgleda da je problem u međuvremenu rešen. Ali šta je dovelo do ovakvog incidenta?

Šta je embed i kako se ovo dogodilo?

Embedovanje sadržaja predstavlja umetanje sadržaja sa drugog sajta u vašu web stranu. Najpoznatiji servis koji nudi ovu mogućnost verovatno je YouTube, pa kada vidite neki video sa YouTubea na sajtu ili aplikaciji koja nije njihova (B92 na primer), to znači da je taj video embedovan. Tehnički, ovo se sprovodi tako što servisi poput YouTubea ili Instagrama obezbede embed kod, a vlasnici sajtova onda taj kod postave u kod svoje web strane ili strane u aplikacije.

Embedovanjem nekog sadržaja deo strane praktično se prepusti servisu sa kog se nešto embeduje. Na primer, kada vidite YouTube video na B92.net, B92.net nema nikakvu kontrolu nad tim šta će se prikazati unutar prostora gde je video. Ako se na YouTubeu nešto promeni (ukloni se video, recimo), ta promena će se videti i na B92.net, a B92.net ne može uticati na to, osim da potpuno ukloni embed. Tako su i sajtovi u ovoj priči nekada embedovali nešto sa servisa vid.me, ti embedi su ostali na stranama, a vid.me sada kontorliše neko drugi, videli smo i kako.

Iako nema direktne veze sa ovom pričom, embedi su često izvor zabune i za ljude koji koriste servise koji nude ove usluge, najčešće Instagram. Zato, ako servis koji koristite nudi mogućnost embedovanja, a vi ste objavili nešto javno, računajte da može završiti bilo gde. Kontrola je, zapamtite, ipak na vašoj strani, pa podešavanjem sadržaja na privatno (samo za prijatelje i slično) možete onemugućiti njegovo prikazivanje preko embeda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: