Hakeri nagrađeni za napad na bilbord

Osam sati je bilo potrebno studentima Računarskog fakulteta Ivanu Petroviću (21) i Filipu Stanisavljeviću (20) da hakuju bilbord u centru Beograda i time ukažu na njegovu nebezbednost.

M. MaksimovićIzvor: 24sata.rs
Podeli

Ivan i Filip kažu da planiraju ovu akciju da predlože kao seminarski rad, kao i da su se do sada sličnim aktivnostima bavili samo u „kućnoj radinosti”.

Pokušavali smo da nađemo sisteme koji imaju neku “rupu” i zaključili smo da postoji mnogo onih koji su zabrinjavajuće nebezbedni. Poslali smo mejl kompaniji koja drži bilbord koje propuste imaju i na koji način smo mi sve ovo uradili. Nismo hteli drugima da objašnjavamo tehničke detalje, dok se “rupa” ne zatvori - priča Filip.

Iz firme DPC, koja je vlasnik ovog bilborda, kažu da im se ovo do sada nije dešavalo i da sada znaju šta bi trebalo da promene.

"Mi smo ranije ukazivali na moguć problem zbog nedovoljne sigurnosti sistema, međutim, nije se reagovalo. U tehnološki razvijenim zemljama se o ovako nečemu i ne pomišlja zbog strogih sankcija. Sve nam ukazuje na to da bi trebalo više da se zaštitimo, kao i da zakoni moraju što pre da se promene" kaže menadžer firme Slobodan Petrović koji je momcima, u ime firme, uručio poklone.

"Dobili su dva ajpeda, tako da mogu sa bilo kog mesta da proveravaju rad drugih uređaja" dodao je on.

Bilbord je hakovan 8. marta na 22 minuta. U tom periodu na led ekranu su se smenjivale slike „The Pirate Bay“ i jedna od definicija “White-hat hackers”, a u jednom trenutku se na ekranu videla i igica.

"Ovim smo hteli da pokažemo da nismo imali nameru da uništimo bilbord, već da ukažemo na nebezbednost, a igrica, koju smo igrali telefonom, trebalo je da bude glavni dokaz ulaska u sistem. Nismo članovi nijedne hakerske organizacije i ovo smo uradili isključivo u naučnoistraživačke svrhe bez znanja fakulteta. Od kolega sa fakulteta čuli smo samo pozitivne reakcije, a od profesora će biti dovoljno ako nas ne izbace sa fakulteta" s osmehom kaže Ivan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.