Google kažnjen u Italiji zbog zloupotrebe dominantnog položaja

Google će u Italiji biti kažnjen sa više od 100 miliona evra zbog zloupotrebe dominantnog položaja, saopštilo je telo za zaštitu konkurencije.

Izvor: B92, Beta
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kazna, koja iznosi 102,084 miliona evra, obrazložena je odbijanjem internet giganta da na svojoj platformi Google Play prihvati nezavisnu aplikaciju koja omogućava pronalazak stanica za punjenje električnih automobila, precizira se u saopštenju.

"Kroz operativni sistem Android i prodavnicu aplikacija google plej, google ima dominantan položaj... Treba imati na umu da u Italiji oko tri četvrtine pametnih telefona koristi Android", objašnjava to regulatorno telo.

Prema istrazi italijanskog regulatora, "Google nije odobrio" upotrebu aplikacije JuicePass, koju je razvio italijanski energetski gigant Enel, na Android Auto sistemu koji omogućava vozilu da se poveže i dobije brojne usluge.

"JuicePass nudi širok spektar usluga namenjenih za punjenje električnih vozila, od pronalaska stanice za punjenje do upravljanja punjenjem i rezervisanja stanice", dodaje se u saopštenju.

Ta aplikacija je konkurent aplikaciji Google Maps američkog giganta, koja samo omogućava pretragu stanica za punjenje električnih vozila.

"google je odbijanjem da omogući kompaniji Enel X Italija... da JuicePass bude dostupan na Android Auto, nepravedno ograničio mogućnosti korisnika aplikacije Enela", ocenjuje telo za zaštitu konkurencije koje je u maju 2019. pokrenulo istragu.

Italijanski regulator je takođe naložio googleu da stavi na raspolaganje kompaniji Enel X Italija i drugim proizvođačima aplikacija "instrumente za programiranje aplikacija na Androidu Auto".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 49 idi na stranu