Google ide "na dijetu", i niko ne zna kako će to da izgleda

Google većinu svojih prihoda ostvaruje zahvaljujući svom oglašivačima. Činjenica da može svakom korisniku da prikaže oglas koji ga interesuje, donosi kompaniji na milijarde dolara svake godine.

Izvor: B92
Podeli
Foto: depositphotos/guynamedjames
Foto: depositphotos/guynamedjames

Kako bi to ostvarili, koriste "kolačiće" odnosno "cookies", koji prate korisnika tokom korišćenja interneta i daju izveštaje o tome šta korisnik pretražuje i koje stranice posećuje.

Ipak, čini se da bi Google uskoro mogao "na dijetu", prenosi portal Zimo.

Korišćenje kolačića uvek je bilo sporno, pogotovo u krugovima koji zagovaraju privatnost korisnika. Kako je pitanje privatnosti sve važnije u tehnološkom svetu, u kompaniji Google su odlučili da razviju novu tehnologiju koja bi zamenila kolačiće, a istovremeno omogućila korisnicima veći stepen zaštite.

Prilikom predstavljanja novog, alternativnog sistema izjavili su kako taj pristup "efikasno skriva pojedinca u gužvi i koristi obradu podataka na uređaju kako bi istorija pretraživanja korisnika ostala privatna".

Sistem zanimljivog imena, "Federated Learning of Cohorts" (FLoC), trebalo bi tokom ove godine da bude testiran u Chrome pregledaču. Međutim, nisu svi zadovoljni ovim novim planovima.

"Čini se kako bi crna kutija koja se zove 'mašinsko učenje' mogla da preuzme kontrolu nad svime što ste ikada uradili u pregledaču, i da tako 'grupiše' korisnike. Oglašivači su ti koji će interpretirati šta te grupe znače", upozorili su iz Electronic Frontier Foundation, neprofitnog udruženja posvećenog zaštiti digitalnih prava.

Kako bi se nova tehnologija mogla odraziti na korisnike, iz kompaniej Google niko trenutno ne spominje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.