Google Chrome dobija roditeljsku kontrolu

Google je pre nekoliko dana u okviru svog internet pretraživača Chrome predstavio mogućnost da roditelji prate i kontrolišu kretanje i ponašanje njihove dece na internetu, kako bi blokirali pristup neprikladnom sadržaju.

Tehnopolis

Izvor: Izvor: BBC

Petak, 25.10.2013.

13:20

Default images

Nova mogućnost u Chromeu zvaće se "supervised users" i omogućavaće ovlašćenim osobama da oforme posebne profile osoba koje žele da kontrolišu, preko kojih će imati uvid u kretanje osoba na internetu i moći će da blokiraju određene stranice i veb sajtove i odobravaju zahteve za pristup određeneim sadržajima.

Ova funkcija biće dostupna na operativnim sistemima Windows, Mac i Linux, a moći će da ga koriste i korisnici Chromebook računara.

Osnovno podešavanje Chromea će korisnicima čije profile supervizori budu napravili i dalje omogućavati kretanje po svim sajtovima, sve dok "nadgledači" ne preciziraju koje od stranica na internetu žele da blokiraju.

Funkcija "SafeSerach" je automatski aktivirana za nadgledane korisnike, tako sprečavajući da se u rezultatima pretrage pojavi većina sadržaja za odrasle, a na ovaj potez Google se odlučio nakon povećane zabrinutosti za sadržaje na internetu koji su sada dostuoni deci.

Ostali internet pretražiavači poput Internet Explorera, već nude kontrolu sadržaja koja može biti određena od strane administratora.

Micrososoftov Windows Phone operativni sistem omogućava korisnicima da podese takozvani "Dečji kutak" na telefonu koji jedino dozvoljava pristup određenim igrama, muzici, video snimcima i aplikacijama. Deci kod njih nije dozvoljeno da pristupe nedozvoljenim sadržajima.

Nedavno istraživanje je otkrilo da veliki broj dece u uzrastu od 9 do 11 godina ima neki način rizičnog ponašanja na internetu, kao što je deljenje ličnih informacija i igranje igara koje su predviđene za mnogo stariju decu, uključujući i video igru Call Of Duty koja je napravljena za decu koja imaju preko 18 godina.

Jedna organizacija koja pomaže školama da decu upoznaju o internet sigurnosti je takođe došla do rezultata da 43% mladih svaki dan provodi vreme na internetu, a da 46% od njih provodi 2 sata u rizičnim aktivnostima na internetu svaki put kada na njega izađe.

Jedno drugo istraživanje je otkrilo da 69% nastavnika i 40% mladih ljudi smatra da internet bezbednost treba da se izučava u školama kao jedan od obaveznih predmeta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: