Google: 6 tajnih saveta i trikova da popravite svoju usporenu Wi-Fi brzinu

Google saveti bi trebalo da rade sa većinom standardnih rutera i ukoliko je vaš internet loš, vredi probati neki od tih saveta koji pomažu u ubrzanju Wi-Fi-ja.

Tehnopolis

Izvor: express.co.uk

Ponedeljak, 21.06.2021.

12:20

Google: 6 tajnih saveta i trikova da popravite svoju usporenu Wi-Fi brzinu
Foto: Shutterstock.com

Uverite se da je vaš ruter ažuriran.

Ako je vaš postojeći ruter stariji od tri ili četiri godine, to bi moglo usporiti vaš novi pametni telefon ili laptop. Neki stariji ruteri podržavaju samo signale od 2,4 GHz koji nisu ni približno brzi kao najnovija Wi-Fi tehnologija od 5 GHz. Prosečna brzina za 2.4GHz je oko 150Mbps, dok se 5GHz može nositi sa preuzimanjima brzinom od preko 900Mbps. Shvatite to kao automobil koji nije dovoljno brz za vožnju autoputem. Uvek zaštitite vašu mrežu lozinkom

Imati "otvorenu mrežu" bez lozinke može izgledati zgodno, jer nema potrebe da pamtite složenu lozinku koja se lako zaboravlja. Ali budite upozoreni. Ostavljanje stvari nezaštićenim znači da se stranci mogu pridružiti vašoj Wi-Fi mreži i kompromitovati je. Kada dodajete zaštitu, odaberite jaku lozinku koju je teško pogoditi, ali je laka za pamćenje. Većina rutera dolazi sa unapred predloženim lozinkama, međutim ako ste je isključili, možda je vreme da je ponovo uključite.

Napravite zasebnu Wi-Fi mrežu za goste

Ako imate decu ili u vašu kuću često dolaze gosti, velika je verovatnoća da ste puno delili svoju Wi-Fi lozinku. Postavljanjem mreže za goste, stvara se druga Wi-Fi mreža u vašem domu, tako da vaši gosti mogu da imaju sjajno iskustvo dok vaši uređaji ostaju bezbedni i privatni.

Maksimalno povećajte svoj propusni opseg tamo gde je to važno

Zbog krize COVID-a, došlo je do povećanja broja ljudi na mreži, sa porodicama koje koriste mrežu za gledanje filmova, preuzimanje igara i odgovaranje na beskrajne Zoom pozive. Sve ovo znači da su mreže dobavljača internet usluga sve više zagušene, što dovodi do opštih usporavanja interneta i baferovanja vaših video poziva. A ako puno uređaja i usluga istovremeno zahteva propusnost, ovaj problem se može pogoršati. Mnogi moderni ruteri sada vam omogućavaju da vidite koliki propusni opseg koriste vaši uređaji, omogućavajući vam da prepoznate uređaje i usluge koji troše mnogo interneta.

Postavite ruter što je više moguće na centralno mesto u domu

Wi-Fi signali postaju sve slabiji što dalje od rutera, pa ako ruter držite u jednoj prostoriji, video snimci će se sporije učitavati ako pokušavate da ih gledate u drugoj prostoriji. Dakle, ako možete, postavite ruter što je više moguće centralno u vaš dom, mada to možda nije uvek moguće, u zavisnosti od toga gde vaš internet provajder dovodi vezu. A ako vam ne smeta što vaš ruter stoji na otvorenom, to takođe može pomoći u pojačanju Wi-Fi signala.

Ako vaš dom ima mrtve zone

Razmislite o stvaranju mreže sa još jednim ruterom ili više njih. Ruteri međusobno komuniciraju i stvaraju besprekornu jedinstvenu mrežu na velikom području. Iako snaga mreže varira u zavisnosti od stvari poput veličine vaše kuće i vašeg dobavljača internet usluga, ideja je da ovaj sistem pruža neprekidno jaku pokrivenost za sve povezane uređaje u vašem domu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: