Da li ste spremni? Evo šta tačno Google i Facebook znaju o vama

Količina informacija koju Facebook i Google poseduju o nama je veća nego očekivana, fajlovi su teški čak 5 do 6 GB. Pogledajte šta se u njima nalazi.

Izvor: B92
Podeli
foto: getty
foto: getty

Google zna gde ste sve bili

Google čuva vaše lokacije (ako je ona uključena na vašem telefonu). Oduvek je bilo dostupno da vidite koja ste sve mesta u gradu posetili u toku dana i to sve samo ako koristite Google na svom telefonu.

Google zna šta ste sve tražili i obrisali

Google čuva istoriju pretrage na svim vašim uređajima. To može značiti da čak iako obrišete history, vaše pretrage mogu ostati na nekom od Google-ovih servera.

Google ima poseban profil o vama

Google pravi profil o vama kako bi vam na što bolji način poturio reklame. Profil sadrži podatke o vašoj lokaciji, polu, godinama, hobijima, karijeri, interesovanjima, ljubavnom statusu, mogućoj težini i prihodima.

Google čuva svu vašu YouTube istoriju pretraživanja

Ali, apsolutno sve što ste pretraživali na YouTube-u čuva se na Google-ovim serverima, pa tako lako znaju da li ćete uskoro postati roditelj, koje je vaše političko, muzičko, filmsko, ako se osećate depresivno ili suicidalno, ako podržavate terorističke stavove...

Google zna koje sve aplikacije koristite

Svaka aplikacija ili ekstenzija koju koristite na svom uređaju poznata je Google-u. Znaju čak i koliko ih često koristite, gde ih najviše koristite i sa kim komunicirate preko njih. To znači da znaju sa kim pričate preko Faceboo-a, sa kojom zemljom komunicirate i kada idete da spavate.

Podaci koje Google ima o vama su napisani na milione stranica u Word-u

Google vam nudi opciju da preuzmete sve podatke koje oni skladište o vama. Fajl je obično težak oko 5GB i ima oko tri miliona stranica. Vaši bukmarksi, mejlovi, kontakti, fajlovi sa Google Drive-a i sve gore navedene informacije nalaze se u njemu. Takođe, tu su podaci iz vašeg kalendara, dopiska preko Hangouta, sve što ste kupovali preko Google-a, sajtovi koje ste delili, telefoni koje ste posedovali i broj koraka koji ste prešli po danu.

foto: getty
foto: getty

I Facebook zna sve o vama

Facebook nudi slilčnu opciju, a dokument koji će vam Facebook na zahtev poslati je obično težak oko 600MB i ima oko 400.000 stranica. U njemu se nalaze sve poruke koje ste ikada poslali, svi fajlovi koje ste ikada dobili, kontakti iz telefona i sve audio poruke.

Facebook čuva sve od stikera koje ste poslali do lokacije

Zašto bi se stikeri uopšte poslali nije uopšte ni važno, ali Facebook pamti svaki put kada ste se ulogovali, odakle i sa kog uređaja. Čuvaju i sve aplikacije koje ste povezivali sa Facebook nalogom.

Mogu da aktiviraju vašu veb-kameru i mikrofon

Podaci uključuju praćenje vaše lokacije, ali i dozvolu pristupanja veb-kameri i mikrofonu, pa samim tim znaju i vašu omiljenu radio stanicu ili vrstu muzike koju slušate.

Google zna kojim ste događajima prisustvovali i kada

U listi podataka koju biste mogli da tražite od Google-a videćete da mreža zna i koje ste događaje posećivali, da li su oni bili zabavne ili ozbiljne prirode, ali i tačno vreme kada ste stigli.

I... Google ima informacije koje ste obrisali

Sve što ste čuvali na Google Drive-u, pa potom brisali, zapravo nije ostalo obrisano na Google-ovim serverima.

A tu su i slike

Google hronolokški ređa sve fotografije koje ste ikada okačili na internet, pa vam još i olakša i postavi ih u foldere nazvane po godinama.

Google ima svaki mejl na koji ste ikada slali

Čak iako ste neke od njih obrisali...

Ništa im nije promaklo

Svaka slika koju ste pretraživali, sačuvali, svaka lokacija na koju ste kliknuli ili obišli, svaki novi tekst koji ste pročitali i svaki YouTube video koji ste gledali Google pamti. Zato ubuduće pazite šta tražite jer ni internet više slobodan, očigledno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.