Da li Apple konačno izlazi iz senke Stiva Džobsa?

Svakom ko nije zaposlen u kompaniji Apple, prva asocijacija na tu firmu verovatno je i dalje pokojni osnivač Stiv Džobs. Ipak, prema poslednjim najavama, proizvodima i strategijama te firme, Apple se udaljava od Džobsove ideologije i načina razmišljanja.

Tehnopolis

Izvor: hindustantimes.com

Ponedeljak, 14.09.2015.

09:31

Default images
Foto: Gettyimages / Beta / AP Photo/Eric Risberg

Apple je u sredu predstavio novi stilus pod nazivom Apple Pencil zajedno sa 12,9-inčnim tabletom (iPad Pro), iako je Džobs u govoru 2007. na predstavljanju Multi Touch tehnologije izrazio građenje prema upotrebi stilusa.

“Ko želi stilus?!”, rekao je on. “Morate ih uzimati, sklanjati, pa ih onda izgubite... Bljak! Niko ne želi stilus”, rekao je on tada.

Tim Kuk, koji je od Džobsa preuzeo ulogu izvršnog direktora, oduvek je imao drugačije mišljenje u odnosu na pokojnog osnivača. Njegova odluka da iPhone 6 i 6 Plus budu veći od četiri inča, što je maksimalna dijagonala koju bi odobrio Stiv Džobs, pokazala se kao odlična, budući da je tromesečje nakon predstavljanja tih modela bilo najprofitabilnije u istoriji te kompanije.

Drugi primer odstupanja od Džobsove zamisli je predstavljanje Apple TV. Stiv je oduvek bio protiv toga da Microsoft i Apple prave bilo kakve striming servise. Ni Apple Watch mu verovatno ne bi bio po volji, a to je uređaj koji je u potpunosti dizajniran pod Kukovim vođstvom.

Predstavljanje iPad mini od 7,9 inča 2012. uprkos Džobsovoj averziji prema malim talentima, još jedan je primer ključnog pomeranja poslovanja tehnološkog giganta.

Zanimljivo je da su rezultati takvog odstupanja dali odlične rezultate, pa su akcije Applea skočile sa 54 na 110 dolara od Džobsove smrti, a udeo iPhonea na tržištu mobilnih telefona vrtoglavo je porastao na svetskom nivou.

Zanimljivo je da je sam Kuk na komemoraciji Stivu Džobsu 2011. rekao da mu je pokojni osnivač rekao da se nikad ne pita “šta bi Džobs uradio”.

“Uradi ono što je ispravno”, rekao je on. “Vreme je za sve nas da prestanemo da se pitamo ‘Šta bi Džobs uradio?’”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: