Apple slavi 40. rođendan - evo šta morate da znate

Na današnji dan pre 40 godina Stiv Džobs, Stiv Voznijak i Ronald Vejn osnovali su Apple Inc. jednu od najpoznatijih i najuspešnijih kompanija na svetu.

Izvor: express.hr
Podeli
Foto: Beta
Foto: Beta

Jedna od najuticajnijih tehnoloških kompanija na svetu, Apple Inc. danas obeležava 40 godina od osnivanja. Ova kompanija je zaslužna za mnoge inovacije na polju softvera i hardvera, a procene su da danas vredi više od 700 milijardi dolara.

Kompaniju su pre 40 godina osnovali Stiv Džobs, koji je postao ikona Applea i jedan od najuticajnijih ljudi u svetu računarske industrije, Stiv Voznijak i Ronald Vejn. Njihov prvi proizvod bio je Apple I nakon kog je usledio Apple II kojim su započeli revoluciju u svetu računara. Nakon njega na tržište je lansiran Macintosh, ali to je razdoblje obeležio i odlazak Stiva Džobsa iz kompanije. Džobs se 1997. godine vratio u Apple, a kompanija je tada započela svoj uspon i danas je planetarno popularna, a Appleov logo jedan je od najprepoznatljivijih na svetu.

Na Appleov 40. rođendan prisetićemo se manje poznatih zanimljivosti o jednoj od najvećih kompanija na svetu.

Apple je drugi najveći proizvođač mobilnih telefona na svetu.

Apple ima preko 115.000 radnika širom sveta.

Ova kompanija je 2012. godine prodavala 340.000 iPhone-a dnevno.

Sve što kažete ili pitate Siri šalje se u Apple pa se tamo ti podaci analiziraju.

Svaka reklama za iPhone prikazuje vreme 9.41, što je vreme kada je Džobs predstavio prvi iPhone.

Jedan od prvih Apple I računara prodat je na aukciji 2014. godine za gotovo milion dolara.

Kada je Apple počeo da dodeljuje brojeve svojim zaposlenima, Džobs se uvredio jer je Voznijak dobio broj 1, a on 2. Zato je odlučio da će on biti 0.

Ako koristite iTunes, pravila korišćenja od vas su tražila da potvrdite kako nećete koristiti Appleove proizvode u svrhu stvarnja nuklearnog oružja.

Veće su šanse da ćete biti primljeni na Harvard nego da će vas zaposliti u Appleu.

Kada su inženeri Džobsu pokazali prvi prototip iPoda, Džobs ga je bacio u akvarijum i istakao da mehurići dokazuju da u iPodu ima praznog prostora i mogu da ga naprave manjeg.

Apple je 1986. godine lansirao svoju liniju odeće.

iPhone je gotovo duplo skuplji u Brazilu nego u SAD-u.

Jedan Japanac počeo je da čeka dolazak iPhonea 6 ispred Apple radnje čak 7 meseci pre nego što je mobilni došao na tržište.

Apple I računar izašao je na tržište 1976. godine, a koštao je 666,66 dolara.

Na Appleovom originalnom logu nalazio se Isak Njutn.

Oko 2.700 primeraka Appleovog računara Lisa zakopano je u američkoj državi Utah nakon što je prodaja ovog računara podbacila.

Apple se prvih 30 godina od osnivanja zvao Apple Computer Inc.ali 9. januara 2007. godine sklonili su reč "Computer" iz naziva kako bi označili širenje i na tržište mobilnih telefona.

Najveća Apple radnja nalazi se u Londonu, a prostire se na preko 3.700 m2.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.