Apple poklekao pred Kinezima

Apple sada zahteva od novih aplikacija da pokažu dokaz o licenci kineske vlade pre nego što budu objavljene na App Store u Kini.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Shutterstock/rifky naufaldy
Foto: Shutterstock/rifky naufaldy

Kako prenosi Rojters, kompanija iz Kupertina je počela da zahteva od programera da pribave "dozvolu od internet provajdera (ICP)" da bi mogli da postave proizvod na App Store.

Ova ICP dozvola je sistem registracije koji je godinama potreban da bi veb-sajtovi funkcionisali legalno u Kini, a Apple se sada pridružuje Tencentu i Huaweiju koji su uveli ovu promenu 2017. godine.

Za dobijanje licence, potrebno je da programeri imaju kompaniju u Kini ili da rade sa lokalnim izdavačem.

Problem je, međutim, što će pristup stotinama hiljada aplikacija u kineskoj verziji App Store sada postati komplikovaniji - ne samo da će korisnicima biti teško da preuzmu popularne zapadne aplikacijem već i one poput Telegrama.

Mnogi Kinezi koriste VPN, a sada će morati i da koriste App Store iz drugog regiona da pristupe svojim omiljenim aplikacijama. Sa druge strane, Apple je verovatno bio primoran na ovaj kompromis jer je Kina za njih treći region po veličini kada je u pitanju prodaja softvera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.