Apple platio 21mil $ za "švajcarski sat"

Kompanija Apple je švajcarskim federalnim železnicama platila 21 milion dolara za korišćenje izgleda njihovog sata, kao epilog najavljene tužbe i optužbe da je Apple kopirao legendarni sat i iskoristio ga za aplikaciju "Clock" u iOS-u 6 i to bez njihovog dopuštenja.

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.11.2012.

14:05

Default images

Poznati švajcarski sat 1940. godine dizajnirao je Hans Hilfiker i smatra se simbolom švajcarske železnice i same Švajcarske. Jedini vlasnik autorskih prava na njega je švajcarska federalna železnica, pa je posle samo tri nedelje Apple potpisao licencni ugovor sa švajcarskom kompanijom, kako bi IT div iz Kupertina mogao da nastavi da koristi ikonu sata na svojim uređajima.

"Švajcarske federalne železnice (SBB) i Apple postigli su sporazum o korišćenju SBB sata na uređajima kao što su iPad i iPhone, objavila je kompanija u saopštenju za javnost, a preneo Mashable.

Svi uslovi tog ugovora nisu objavljeni, ali čini se da je 21 milion dolara značajno velika cena za korišćenje dizajna jednog sata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: