Apple negoduje zbog predloga da će svi mobilni telefoni u EU morati da imaju univerzalni punjač

Evropska unija saopštila je da će narediti uvođenje univerzalnih punjača za mobilne telefone. Iako se najavljene promene još nisu dogodile, Apple bi već mogao biti prinuđen da uvede neke izmene ovom najavom.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 24.09.2021.

13:05

Apple negoduje zbog predloga da će svi mobilni telefoni u EU morati da imaju univerzalni punjač
Foto: PIMPAN / Shutterstock.com

"Evropski potrošači već dugo su frustrirani što u svojim fiokama imaju nekompatibilne punjače. Dali smo industriji više nego dovoljno vremena da smisli vlastita rešenja, ali sada je vreme za uvođenje zakonodavnih mera za zajedničke punjače", rekla je Margarete Vestanger, šef EU za tehnologiju. Dodala je da je ovo važna pobeda za korisnike i životnu sredinu, a u skladu sa zelenim i digitalnim aspiracijama.

Nova odluka nakon ranijih radnji Komisije

Prema Evropskoj komisiji, građani EU poseduju u proseku tri punjača. Međutim, čak 38% potrošača navodi da nije moglo napuniti telefon barem jednom, jer odgovarajući punjač nije bio pri ruci. Prema Evropskoj komisiji, oko 2,8 milijardi evra godišnje se potroši na kupovinu dodatnih punjača, koji nisu isporučeni zajedno sa uređajem. Evropski zvaničnici su u prošlosti ulagali napore da nateraju industriju da standardizuje punjače.

Apple nije zadovoljan idejom jedinstvenih punjača

Apple je već reagovao na nove promene, rekavši da je zabrinut da će strogi propisi koji zahtevaju samo jednu vrstu punjača obeshrabriti inovacije, što će na kraju naneti štetu potrošačima. Međutim, na kraju su diplomatski dodali da će se “angažovati sa zainteresovanim stranama, kako bi im pomogli da pronađu rešenje koje štiti interese potrošača“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: