Ako čitate ove redove, odmah promenite vaše lozinke - Milijarde lozinki procurilo na hakerske forume

Ove vesti stižu od tima sa CyberNews-a, koji izveštava da je tekstualna datoteka od 100 GB koja sadrži zapanjujućih 8,4 milijarde unosa lozinke upravo procurila na popularni hakerski forum, a velika je verovatnoća da su neke od vaših lozinki među njima.

Tehnopolis

Izvor: BGR

Utorak, 08.06.2021.

10:40

Ako čitate ove redove, odmah promenite vaše lozinke - Milijarde lozinki procurilo na hakerske forume
Foto: Shutterstock.com

Ako čitate ove reči, dovoljno je reći da ćete verovatno morati da promenite lozinke. Čak, već danas. Međutim, trebalo bi napomenuti da korisnici ne bi trebalo da unose lozinke za koje misle da su kompromitovane, već da se oslone na već proverene servise kao što je https://haveibeenpwned.com, gde vrlo lako unosom e-pošte ili broja telefona mogu proveriti da li su njihovi podaci kompromitovani.

Novo curenje lozinke po razmerama uporedivo je sa takozvanom "Kompilacijom mnogobrojnih upada" ili (eng. COMB-om), gigantskoj bazi podataka sa više od 3,2 milijarde uparivanja e-pošte i lozinke na osnovu postojećih podataka koji su ukradeni u prethodnim upadima i curenju informacija od kompanija poput Netflix-a i LinkedIn-a.

Ovaj novi skup podataka koji je procurio, naravno, više je nego duplo veći od prethodne kolekcije. A kad se zaustavite i pomislite da na svetu ima više od 7 milijardi ljudi, to znači da postoji velika verovatnoća da će jedna od vaših bezbrojnih lozinki biti uhvaćena u ovom curenju. CyberNews preporučuje da svako ko želi da proveri i da li su njihove lozinke uključene u ovaj skup podataka treba da poseti CyberNews proveru propuštanja ličnih podataka ili proveru procurelih lozinki, gde se prenose unosi lozinke iz najnovijeg napada iz milošte nazvanog RockYou2021.

"Kombinovanjem 8,4 milijarde jedinstvenih varijacija lozinki sa ostalim kompilacijama kršenja koje uključuju korisnička imena i adrese e-pošte, akteri pretnji mogu da koriste tu skupinu podataka iz Rockyou2021, čijim će kombinovanjem postati potencijalno ozbiljna pretnja za nebrojene naloge", napominje CyberNews. "Budući da većina ljudi koristi iste lozinke u više aplikacija i na web lokacijama, broj naloga na koje utiče ova krađa akreditiva može potencijalno dostići milijarde."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: