ACTA nije usvojena

Sa 478 glasova protiv Evropski parlament odbacio je danas ACTA sporazum.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 04.07.2012.

13:03

Default images

Prema prvim informacijama, koje je jedna od poslanica Evropskog parlamenta postavila na svom Twitter nalogu, ACTA nije usvojena.

Protiv je glasalo 478 poslanika, za 39, a uzdržanih je bilo 165.

Ovaj sporazum bio je tema sednice Evropskog parlamenta, a mišljenje Odbora za međunarodnu trgovinu EP glasilo je da ACTA ne treba usvojiti, jer predstavlja pretnju za lične slobode i privatnost građana EU.

Izvestilac Evropskog parlamenta, Dejvid Martin, rekao je da je borba protiv piraterije i falsifikovanja važna, ali da je tekst ovog sporazuma bio suviše nejasan, te da je zbog toga predstavljao pretnju po individualne slobode.

ACTA, koji predviđa oštre kazne protiv kršenja autorskih prava, potpisalo je u januaru 20 od 27 članica EU, kao i većina razvijenih zemalja sveta.

Od januara do danas širom sveta održan je veliki broj protesta protiv ovog sporazuma, a neke vlade koje su prvobitno potpisale ACTA, kasnije su odlučile da povuku svoj potpis.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: