Microsoft kupuje Activision Blizzard za skoro 70 milijardi dolara

Microsoft je odlučio da kupi Activision, izdavača Call of Duty, World of Warcraft i Diablo igara.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 18.01.2022.

15:23

Microsoft kupuje Activision Blizzard za skoro 70 milijardi dolara
Foto: Sergei Elagin / Shutterstock.com

Sporazum o kupovini ukazuje na to da će Activision Blizzard biti kupljen za 68,7 milijardi dolara.

Ovo će biti Microsoftov najveći proboj u segmentu gejminga, kada su u pitanju akvizicije. Kompanija je prošle godine kupila Bethesda (ZeniMax Media) studio za 7,5 milijardi dolara, a pre toga Minecraft za 2,5 milijardi američkih dolara.

Microsoft planira da u svoj Xbox Game Pass servis sosa veliki broj Activisionovih igara, nakon što sporazum o kupovini bude okončan.

Očekuje se da će Microsoft uskoro postati vlasnik popularnih franšiza, kao što su Warcraft, Diablo, Overwatch, Call of Duty i Candy Crush.

Microsoft veruje da će akvizicija Activision Blizzarda biti okončana tokom fiskalne 2023. godine, s obzirom na to da Activision posluje na velikom broju tržišta na kojima su potrebna odobrenja o akviziciji.

Satja Nadela, izvršni direktor Microsofta, veruje da će kupovina Activision Blizzarda biti ključna u razvoju kompanijinih metaverzum platformi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: