Ako imate ovih 8 Android aplikacija - odmah ih brišite

Nedavno je utvrđeno da ukupno osam Android aplikacija iz Google Play prodavnice sadrži zlonamerni softver Joker. Aplikacije, koje je primetio Quick Heal Security Labs, mogu da prikupljaju i kradu podatke od korisnika Android pametnih telefona i stvaraju razne druge probleme.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 23.06.2021.

12:20

Ako imate ovih 8 Android aplikacija - odmah ih brišite
Foto: Shutterstock.com

Srećom, istraživačka firma skrenula je pažnju Google-u, a osam zaraženih aplikacija je navodno uklonjeno iz Play prodavnice. Više nisu dostupne za preuzimanje, ali same aplikacije i dalje predstavljaju pretnju jer ostaju na internetu ali i potencijalno u Vašim telefonima.

Zlonamerni softver Joker može da ukrade korisničke podatke i čak može potajno da prijavi korisnike na skupe plaćene pretplate na koje se nikada nisu prijavili. Zlonamerni softver može da ukrade liste kontakata, informacije o uređaju, poruke i još mnogo toga.
Foto: shutterstock.com
Preporučuje se da ga korisnici Android pametnih telefona - uključujući kupce Galaxy smart telefona - koji su preuzeli ove aplikacije uklone što je pre moguće i izvrše skeniranje virusa pomoću renomiranog antimalverskog alata. Zaražene aplikacije su:


  • Auxiliary Message


  • Fast Magic SMS


  • Free CamScanner


  • Super Message


  • Element Scanner


  • Go Messages


  • Travel Wallpapers


  • Super SMS


Po pravilu, vlasnici Android pametnih telefona treba da se drže podalje od nepoznatih aplikacija kojima nedostaje bilo kakva reputacija, posebno ako koriste aplikacije za razmenu poruka, skenere ili pozadine, jer su ove kategorije veoma popularne među hakerima i često se koriste kao paravan za zlonamerne programe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: