Googleov novi Fuchsia OS stiže prvo na stari Nest Hub

Mada će Nest Hub zameniti svoj trenutni Cast OS za Fuchsia OS 1.0, 9to5Google primećuje da će iskustvo verovatno biti gotovo identično, a većina korisnika verovatno neće ni primetiti promenu.

Tehnopolis

Izvor: The Verge

Sreda, 26.05.2021.

09:55

Googleov novi Fuchsia OS stiže prvo na stari Nest Hub
Foto: shutterstock/Vadym Pastukh

Googleov dugo očekivani Fuchsia OS počinje predstavljen je na svom prvom potrošačkom uređaju, prvoj generaciji Nest Huba, izveštava 9to5Google. Zbog toga se postavlja pitanje, čume je tačno namenjen Fuchsia OS. Google ga naziva "operativnim sistemom proizvodnog nivoa koji je siguran, ažuriran, inkluzivan i pragmatičan".

Znamo da bi OS na kraju mogao da napaja prenosne računare i pametne telefone (Google je primećen da ga testira na Pixelbooku još 2018. godine, a nedavno je predloženo i kao rešenje za pokretanje Android i Linux aplikacija), ali Fuchsia nije zamišljena da bude zamena za jednog za Android ili Chrome OS.

"Fuchsia je poligon za testiranje mogućnosti u pogledu operativnih sistema, kako bi ono što je naučeno iz razvoja tog OS-a, bilo implementirano u druge proizvode", saopštio je Android i Chrome šef Hiroshi Lockheimer 2019. godine. Googleov pametni ekran verovatno neće biti poslednji uređaj ili čak poslednji faktor oblika koji će dobiti ažuriranje za Fuchsia OS. Međutim, ono za šta će tačno biti korišćen tek ostaje da se vidi. Googleov rad na operativnom sistemu Fuchsia prvi put se pojavio 2016. godine, a operativni sistem otvorenog koda je značajan po tome što se ne zasniva na Linux jezgru, već koristi mikrojezgro zvano Cirkon.

"Ne isporučujete novi operativni sistem svaki dan, ali danas je taj dan", objavio je Googleov tehnički direktor za projekat Fuchsia OS Petr Hosek.

Iako predstavljanje na Nest Hubu (koje je prvobitno objavljeno kao Google Home Hub pre nego što je preimenovano) započinje sada, ceo postupak objave trajaće nekoliko meseci. Prvo će doći do korisnika u Preview Programu, pre nego počne dalje da izlazi na tržište.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: