8 načina da poboljšate vaše poslovanje pametnim korišćenjem poruka na mobilnom telefonu

Mobilni marketing nikada ne miruje. Zahvaljujući moćnoj kombinaciji tehnoloških inovacija i njihove kreativne primene kroz aplikacije, mobilni marketing nastavlja da se razvija i donosi nove i nezaobilazne načine da kompanije i brendovi dopru do svojih klijenata.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 07.05.2021.

14:33

8 načina da poboljšate vaše poslovanje pametnim korišćenjem poruka na mobilnom telefonu
Foto: Promo

Nekada je mobilni marketing predstavljao samo lepu reč na papiru za reklame prilagođene mobilnim telefonima, dok sada poslovne poruke omogućuju marketinške kampanje jedan-na-jedan sa ciljem konverzije, notifikacije u vezi sa transakcijama, napredne automatske alate veštačke inteligencije (poput čet botova) i korisničku podršku 00-24. Svaki od tih alata omogućuje kompanijama i brendovima da sa klijentima kontaktiraju direktno putem mobilnog telefona, a to pruža neposrednost kojoj nema ravne.

Zapravo, jednom aplikacijom za razmenu poruka možete da se pobrinete za potrebe svojih klijenata na svakom koraku njihovog korisničkog putovanja. Time ćete privlačiti nove korisnike ili postojeće pretvarati u kupce omogućavanjem platne transakcije unutar aplikacije, da biste posle mogli i da ostanete u kontaktu s potrošačima i posle kupovine. Poruke su neverovatno efikasan način da doprete do klijenata. Prema najnovijim studijama, poruke u aplikacijama za njihovu razmenu otvaraju se čak u do 75 posto slučajeva, što je 45 puta više od mejlova i skoro tri puta više od puš notifikacija. Kada kontaktirate s prijateljima, ne šaljete im mejl, već poruku. Zašto bi odnos sa kupcima bio drugačiji?

I dalje niste ubeđeni? Nudimo vam osam praktičnih saveta za korišćenje poslovnih poruka kojima ćete dati vetar u leđa svom imidžu, povećati prodaju i oduševiti klijente.

1. Ukažite klijentima na uslugu za koju prethodno nikad ne bi ni znali da im je potrebna

Ukoliko vaša kompanija ili brend ima nešto novo u ponudi, zašto se oslanjati na reklame kako bi se to pročulo? Poruke taj posao mogu da obave znatno bolje. To je bio pristup kompanije Fiška (Fishka), najvećeg ukrajinskog “lojalti” programa.

Fiška se okrenula Viberu kako bi ohrabrila mušterije da se preorijentišu na njihovu OKKO PAY uslugu - koja omogućava kupcima da svojim pametnim telefonima beskontaktno plate gorivo, kafu i ostalu robu na benzinskim pumpama - bez potrebe da se ulazi u objekat. Od početka pandemije, ta usluga je bila posebno važna onima koji su želeli da se drže pravila fizičkog distanciranja. Viberovim poslovnim porukama kupcima su predstavljeni benefiti OKKO PAY-a, pa je promet putem te usluge povećan za više od 40 procenata. E, to je prava transakcija!

2. Lični prodavac za svakog kupca

Jednom kada već znaju šta sve nudite, kupcima je potreban lični kontakt kojim će se njihovo iskustvo u kupovini podići na viši nivo. Ukoliko ne mogu da dođu do radnje, to ne znači da bi trebalo da im bude nedostupna stručnost koju samo asistent prodaje može da ponudi. U septembru 2019. godine, Barberi je u saradnji sa kompanijom Epl predstavio opciju slanja poruka asistentima u radnji, a tim porukama bi se zakazivali dolasci, tražile preporuke, čak se i obavljala kupovina. To za kupca znači iskustvo kao da je u samoj radnji, bilo gde da se nalazi.
Foto: Promo
3. Izvedena i unakrsna prodaja vaših usluga i proizvoda

Već ste otvorili kanale komunikacije, i sledeći logičan korak jeste da to kapitalizujete tako što ćete biti na usluzi kupcima na svaki mogući način, a to znači i da im ponudite komplementarne proizvode i usluge kroz komunikaciju porukama. Izvedena i unakrsna prodaja koja će iz toga proisteići ne samo da će poboljšati komunikaciju s brendom, već će i doneti veći prihod. Neki veb-sajtovi za onlajn kupovinu navode da je ovakav plasman ponude prozivoda i usluga doneo i do 35 posto više prihoda. Brinite o svojim kupcima, i oni će zauzvrat brinuti o vama.

4. Šaljite ponude prilagođene konkretnom pojedincu

Postoji još direktniji način da preporučite svoje proizvode i usluge. Vi svakako možete svima da pošaljete istu poruku i da se nadate najboljem (“poprskaj i pomoli se” pristup) – ili da koristite poslovne poruke za razvoj odnosa sa kupcima kroz posebne ciljne grupe koje ćete napraviti kako biste slali visokopersonalizovane promocije prilagođene njihovim afinitetima. Želite da pošaljete posebnu ponudu za prostirke za mačke nekome ko kod vas redovno kupuje hranu za mačke? Pošaljite im takvu poruku, i oni će vas obožavati!

5. Omogućite laku kupovinu

Kada je klijent spreman da obavi kupovinu, to morate da mu olakšate što je više moguće. Ukoliko im, svaki put kada kupuju, tražite da se uloguju na vaš veb-sajt, da potvrde adresu za dostavu, način plaćanja i slično, to znači da im oduzimate previše vremena. Što im više vremena oduzimate, to je manje verovatno da će kod vas kupovati i ubuduće. Tu na scenu stupaju aplikacije za razmenu poruka koje kupovinu čine brzom i lakom – poput slanja poruke prijatelju.

Startapovi kao što su Dirty Lemon i Verb Energy kupcima traže relevantne podatke prvi put kad se prijavljuju, i nikad više. Za naredne porudžbine, kupcu je dovoljna samo jedna poruka. To je idealan pristup.

6. Budite na raspolaganju i posle kupovine

Odnos sa korisnicima ne treba da se završi onda kada je kupovina obavljena. Ćaskanje putem poslovnih poruka neprocenjiv je način da povećate prihod od kupca, pošto je biznisima putem poruka lako da ponude nove usluge ili da omoguće kupcima da ponovo poruče isti proizvod. Jednako važno, to je i prilika da vidite jesu li mušterije zadovoljne kupovinom – fini maniri ne koštaju ništa.

Pojedine kompanije ulažu dodatni trud u komunikaciju posle kupovine. Na primer, startap Taika štampa svoj broj telefona na čaše sa kafom za poneti, kako bi olakšali svojim mušterijama da postave pitanje ili da daju povratnu informaciju u vezi s proizvodom. Dalje, kompanija Equal Parts, koja prodaje posuđe i escajg, nudi uslugu „pošaljite poruku kuvaru“, putem koje pomažu kupcima u kupovini namirnica, i nude recepte i savete pri kuvanju. Ekspertsko znanje, na samo jedan klik.
Foto: Promo (Kristina Konstandaèe, direktorka odeljenja za prihode, Rakuten Viber)
7. Neka kupac uvek zna kada roba stiže

Ima li šta gore od toga da čekate isporuku i da ne znate kada će i hoće li uopšte ona doći? Nemojte da držite svoje kupce u neizvesnosti; neka uvek budu u toku s time gde je roba koja treba da se dostavi. Tako će oni znati šta mogu da očekuju i ostaće vam verni. Niko ne želi da čeka duže nego što je potrebno, pogotovo posle godine pune lokdauna.

8. Sva relevantna dokumenta na jednom mestu

Kada je reč o budućoj komunikaciji s vašom kompanijom, kupcu je mnogo lakše da se ona odvija u jednom nizu prepiske unutar aplikacije. Na taj način je lakše pronaći važna dokumenta, kao što su fakture, garantna dokumenta, upustva za upotrebu itd. To je neuporedivo lakše od toga da kopate po brojnim lancima mejlova o različitim temama. Prijavljujete se u hotel? Samo otvorite prepisku s hotelom u okviru aplikacije za razmenu poruka i unutar nje nađite detalje rezervacije. Jednostavno.

Ovo su samo neki primeri koji nam ilustruju na koji način biznisi mogu da koriste poruke kako bi osvojili srca kupaca na svakom koraku njihovog odnosa s kompanijom. Nemoguće je predvideti budućnost, ali jedna stvar je sigurna – mobilni marketing nastaviće da se razvija. Primenite moć poslovnih poruka danas i okusite budućnost onlajn trgovine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: