Policija koristila Robota-psa u radu ulicama Njujorka, građani javno protestovali - Ovo je SF košmar

Nakon kritika zbog agresivne policijske taktike, Uprava policije u američkom Njujorku je raskinula ugovor sa Boston Dinamics-om u iznosu od 94.000 dolara za zakup robotskog "Digidoga". Taj robot u ulozi policijskog psa, trebalo je služi za upotrebu u patrolama i istragama, potvrđeno je CNET-u.

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.05.2021.

13:55

Policija koristila Robota-psa u radu ulicama Njujorka, građani javno protestovali - Ovo je SF košmar
Foto: Profimedia

Policija je zakupilla robota još 2020. godine u okviru probe nove generacije robotske policijske opreme. Opremljen kamerama, svetlima i senzorima, okretni robot koristi veštačku inteligenciju za navigaciju u složenim okruženjima, a čak je korišćen za sigurnu dostavu hrane taocima u oktobru. "Možemo ga poslati u potpuni mrak i steći ideju o tome šta se događa unutra", rekao je Deepu John, iz Jedinice za tehničku pomoć Njujorške policije, u intervjuu prošle godine. U ostalim slučajevima upotrebe, robot Boston Dinamics-a pokazao se sposobnim da obavlja muške zadatke poput skupljanja smeća i pranja veša, mapiranje proizvodnih pogona za Ford, i pomoć istraživačima u bezbednom istraživanju mina.

Međutim, robot, kojem su službenici organa reda dali nadimak Digidog, u februaru je izazvao kritike visokog profila, uključujući i kongresmenku Aleksandriju Ocasio-Cortez, koja je na Twiter-u sugerisala da predstavlja preagresivnu policijsku taktiku usmerenu na siromašne i nedovoljno opslužene zajednice. Nekoliko sati kasnije, zvanični Twitter nalog NYPD-a objavio je na Twitter-u da odeljenje koristi robote u situacijama kao taoci i incidentima hazmata od 1970-ih. "Ovaj model robota se testira kako bi se procenile njegove mogućnosti u odnosu na druge modele koje koriste naša služba za hitne slučajeve i Bomb Skuad", objavio je nalog lokalne policije.

Reakcija je nastavila da raste u aprilu nakon što je Digidog postavljen u javnoj stambenoj zgradi na Menhetnu, a kritičari među kojima je i gradonačelnik Njujorka Bil DeBlasio rekli su novinarima da grad treba da "preispita jednačinu" ako je prisustvo Digidoga u istragama uznemirujuće. Od 22. aprila, Digidogovi dani su bar za neko vreme odbrojanil.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: