Mesec će dobiti svoju 4G mrežu

NASA je zadužila Nokiu da uspostavi pouzdanu 4G mrežu na površini Meseca.

Tehnopolis

Izvor: B92

Nedelja, 02.05.2021.

10:40

Mesec će dobiti svoju 4G mrežu
Shutterstock/ Vadim Sadovski

Od povezivanja naftnih platformi na moru i podzemnih rudnika, preko strimovanja uživo penjanja na 5.200 metara nadmorske visine na Mount Everest, 4G mreže već su sposobne da dođu do nekih najudaljenijih mesta na planeti. Sada se tehnologija priprema za svoj sledeći, vanzemaljski izazov – povezivanje Meseca. NASA planira da uspostavi održivo ljudsko prisustvo na Mesecu do kraja decenije kao deo svog programa Artemis, a sa takvim projektom neizbežno dolazi mnoštvo logističkih problema. Ali iako bi prvo trebalo da nam padnu na pamet hrana, spavanje ili dizajn skafandera, jednako važna za život u svemiru je i odgovarajuća komunikacija, piše PC press.

Zbog toga se prošle godine NASA obratila vodećem dobavljaču telekomunikacija Nokia sa neobičnim zahtevom: da dizajniraju sistem koji će uspostaviti 4G mrežu za budu koristili budući astronauti koji šetaju po mesečini. 4G mreže – i LTE tehnologija koja ih podržava – dokazale su svoju otpornost još na Zemlji. Ideja prostora opremljenog Internetom nije nova. Na primer, astronauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) koriste Wi-Fi od 2008. godine, a sada mogu čak i svoje skafandere povezati na mrežu za strimovanje video zapisa iz svemira, komunikaciju sa drugim vozilima ili olakšavanje procedura pristajanja.NASA je takođe razvila zaštićeni softver koji omogućava komunikaciju između svemira i Zemlje, što zahteva široku mrežu antena postavljenih širom sveta, kao i relejne satelite, za prosleđivanje podataka na milijarde kilometara nazad do zemlje.

Nokijina opcija se malo razlikuje po tome što je kompanija imala zadatak da uspostavi lokalnu mrežu na Mesecu, koja će se prostirati na otprilike pet kilometara, kako bi se omogućila komunikacija između astronauta i opreme na zemlji. U svom ličnom životu astronauti imaju pametne telefone – pa kada odlaze u svemir, zašto ne bi imali pristup istim mogućnostima za potrebe komunikacije i saradnje? Sa svemirskim ekvivalentima pametnih telefona i uređaja koji se povezuju sa lokalnom 4G / LTE mrežom zasnovanom na mesecu, astronauti bi imali koristi od veće propusnosti, manjeg kašnjenja i većeg opsega nego kod Wi-Fi mreže. Mreža će preuzeti razne aplikacije za prenos podataka, od uobičajene glasovne i video komunikacije do daljinskog upravljanja lunarima, navigacije u realnom vremenu i strimovanja video zapisa visoke definicije.

Iako za sada NASA uglavnom razmišlja o korišćenju mesečevog 4G za eksperimente poput daljinske vožnje rovera do udaljenijih lokacija, u bliskoj budućnosti, međutim, fokus ostaje na tome da tehnologija pouzdano radi kao deo prve misije planirane za 2022. godinu, kako bi se testirala spremnost tehnologije i potvrdile neke od ključnih aplikacija pre nego što Nokijina 4G infrastruktura bude takva, da u budućnosti mogu da je koriste astronauti. Da bi transportovala 4G tehnologiju na Mesec, Nokia sarađuje sa autonomnom kompanijom svemirskih letelica Intuitive Machines, koja gradi mesečev lender za prenos LTE komunikacionog sistema kroz svemir i bezbedno isporučuje mrežnu opremu na mesečevu površinu. Nokia će da opremi lender Intuitive Machine sa LTE baznom stanicom sličnom onima koje se nalaze u zemaljskim 4G mrežama, koja će se samostalno konfigurisati po postavljanju – ali u ovom slučaju stanica će biti kompaktna jedinica koja integriše nekoliko mrežnih komponenti, kao što su funkcionalnosti evoluiranog paketnog jezgra (EPC) i RF antene. Lander će zatim rasporediti rover koji će se voziti sa korisničkom opremom: Ekvivalent pametnog telefona, ali napravljen za svemirske uslove – i svesmernu antenu koja će efikasno uspostaviti 4G povezanost. Satelitska veza će se zatim koristiti od lendera za komunikaciju sa kontrolom misije na Zemlji, odakle će se slati komande i daljinski upravljati mrežnom opremom.

Prema tome, na prvi pogled, postupak zvuči jednostavno i prilično slično postavljanju konvencionalne mreže. Međutim, ograničenja prostora znače da svaki detalj mora biti pažljivo planiran. Prvo je lansiranje i sletanje. Sistem mora biti mehanički robustan za lansiranje i sletanje, da podnese udarce, vibracije, ubrzanje i sva mehanička naprezanja koja proizlaze iz samog njegovog postavljanja u svemir. Nadalje, sistem mora biti spreman za ekstremne temperaturne varijacije svemira, kao i karakteristike terena koje su specifične za Mesec.Tu je i pitanje veličine, težine i snage, što sve treba svesti na najmanju moguću meru prilikom odlaska u svemir. Podrazumeva se da sistem prolazi kroz sve vrste rigoroznih testiranja. U ispitnim komorama oprema je podvrgnuta seriji od 25 eksperimenata koji uključuju različita ubrzanja i vibracije, ali takođe i temperature, nivo zračenja, pa čak i operativni vakuum. Štaviše, sa nizom sablasnih pejzaža nalik mesecu koji se nude čak i na planeti Zemlji, Nokia je iznela sistem na otvoreno kako bi procenila koliko je dobra tehnologija na čvrstom terenu.

Izgleda da će, u narednih nekoliko godina, čak i Mesec proći kroz sopstvenu digitalnu transformaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: