Microsoft u pregovorima o kupovini kompanije Nuance za oko 16 milijardi dolara

Div iz Redmonda vodi razgovore o preuzimanju kompanije za prepoznavanje govora Nuance Communications, saopštili su izvori, a transakcija bi mogla biti potpisana već u nedelju i najavljena već u ponedeljak.

Izvor: CNBC
Podeli
Foto: Tada Images / Shutterstock.com
Foto: Tada Images / Shutterstock.com

Microsoft je prošle godine razmišljao o kupovini američke aplikacije za razmenu video snimaka TikTok, a prošlog meseca je završio kupovinu proizvođača video igara Zenimax za 7,5 milijardi dolara. Takva nastojanja ilustruju napore Microsoft-a da se proširi kroz više industrija, a Nuance bi te mogućnosti proširio u govornom softveru.

Svoje prihode ta kompanija ostvaruje prodajom alata za prepoznavanje i zapisivanje govora u zdravstvenim ustanovama, pozivima korisničke podrške i govornoj pošti. U jednom izveštaju navodi se da je Microsoft spreman da plati oko 16 milijardi dolara za Nuance što predstavlja iznos veći za više od 20% od trenutne vrednosti kompanije u odnosu na vrednost akcija.

Foto: rafapress / Shutterstock.com
Foto: rafapress / Shutterstock.com

Iako su svetski mediji poput Bloomberg-a već izvestili o planovima kompanije Microsoft o kupovini Nuance-a, IT gigant je to odbio da komentariše. Sa 16 milijardi dolara, Nuance bi bila druga najveća akvizicija Microsofta, nakon kupovine LinkedIna od 27 milijardi dolara 2016. godine.

Microsoft već ima alate pomoću kojih programeri mogu da omoguće aplikacijama da transkripciju govor u pisane reči, a prepoznavanje govora uključuje u svoje proizvode, kao što su pretraživač Bing i aplikacija za komunikaciju Teams.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 56 idi na stranu