Gledajte majmuna kiborga kako umom igra Pong zahvaljujući, Elonu Musku VIDEO

Elon Musk se nada da će u naš mozak ubaciti računarske čipove koji će omogućiti simbiozu čoveka i (AI) veštačke inteligencije. Međutim, za sada je fokusiran na teranje majmuna da igraju video igre.

Tehnopolis

Izvor: Thenextweb

Petak, 09.04.2021.

10:55

Default images

Musk-ov Neuralink startup objavio je video snimak primata koji svojim umom igra Pong. Devetogodišnjem makaku majmunu, zvanom Pejdžer, ugrađen je Neuralink u mozak.

Pejdžer je prvobitno bio obučen da igra Pong džojstikom, a za uzvrat bi dobio nagradu u obliku slatkiša od banane. Dok je igrao, njegovu neuronsku aktivnost hvatao je uređaj koji ima 1.024 elektrode, nazvan N1 Link.

Ovi podaci su prosleđeni dekoderu koji je preslikao Pejdžerove neuronske obrasce u njegove pokrete džojstika. Posle nekoliko minuta kalibracije, softver je mogao da predvidi Pejdžerova kretanja analizom njegove moždane aktivnosti. Kada je tim Neuralink-a isključio džojstik, Pejdžer je nastavio da igra, koristeći samo svoj um.

Musk je prethodno demonstrirao implant Neuralinka u mozgu svinje zvanoj Gertruda na događaju u septembru. Međutim svinje i majmuni, za Muska su samo početak. On sada planira da proizvede uređaj Neuralink za ljude sa paralizom.

Ako to prođe po planu, Musk se nada da će svima nama ponuditi moždane implantate i na kraju spojiti ljudsku svest i (AI) veštačku inteligenciju. Šta bi moglo da pođe po zlu?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: