Kraj jedne ere - LG potvrdio da izlazi sa tržišta mobilnih telefona

Kako se gubici i dalje povećavaju, a milijarde dolara naizgled rasipaju na neobične telefone, elektronski gigant je zvanično podigao belu zastavu svojoj mučnoj telefonskoj diviziji.

Tehnopolis

Izvor: Engadget

Ponedeljak, 05.04.2021.

09:00

Kraj jedne ere - LG potvrdio da izlazi sa tržišta mobilnih telefona
Foto: Ivan Garcia / Shutterstock.com

U saopštenju, kompanija je objavila da će "LG nastaviti da koristi svoju mobilnu ekspertizu i razvija tehnologije povezane sa mobilnošću, kao što je 6G, kako bi pomogao daljem jačanju konkurentnosti u drugim poslovnim oblastima."

Za sada je LG rekao da je njegov trenutni inventar telefona i dalje dostupan za prodaju i da će postojeći uređaji i dalje dobijati podršku nakon prodaje i ažuriranja softvera "tokom određenog vremenskog perioda koji će se razlikovati u zavisnosti od regiona". Kompanija očekuje da će se likvidacija svog mobilnog poslovanja završiti do kraja jula, mada napominje da će neki LG telefoni moći da se prodaju i posle tog datuma.

Uprkos zalaganju izvršnog direktora da će preokrenuti svoju sreću do 2021. godine, i LG Velvet i Wing uređaji nisu uspeli da steknu simpatije javnosti i da se prodaju u većim količinama. Čak i telefon sa dva ekrana (i novitet na tržištu u vidu displeja koji se može okretati) očigledno nije bio dovoljan da podstakne potrošače da se rastanu od dominantnih igrača, kao što su Apple i Samsung. Uz pregršt pristupačnih modela kompanija OnePlus i Xiaomi koje su nastavile da uklanjaju ono što je ostalo od njegovog tržišnog udela, koji je na globalnom tržištu telefona ostao na neznatnih 1,7 procenata.

“Igra brojeva, a ne takmičenje u popularnosti”

Foto: Profimedia
"Odlazak LG-ovog brenda iz mobilnog prostora možda će neke razočarati, ali mi smo u industriji u kojoj je promena i rad ono što je u najboljem interesu zaposlenih i akcionara”, rekao je šef LG-a za globalne korporativne komunikacije Ken Hong. “Kao što su i drugi voljeni brendovi telefona pokazali pre nas, to je igra brojeva, a ne takmičenje u popularnosti."

Jasno je da LG nije bio spreman da odustane od svojih ambicija u vezi sa pametnim telefonima bez borbe. Prošlog meseca korejski list Dong-A Ilbo izvestio je da je čak vodio pregovore o prodaji rastućeg posla nemačkom Wolksvagen AG i vijetnamskom Vingroup JSC, međutim to je propalo. Prema Nikkei Asia, na LG-jevu nesposobnost da pojača poslovanje sa pametnim telefonima uticala je barem delimično globalna nestašica poluprovodnika - za razliku od domaćeg rivala Samsung-a, LG ne proizvodi sopstvene čipsetove za pametne telefone.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: