Osuđen "najgori kriminalac": Jedini koga je Facebook morao da hakuje

Na američkom sudu je na 75 godina zatvora osuđen je Baster Ernandez, dugogodišnji zlostavljač kojeg su zaposleni u Facebooku smatrali "najgorim kriminalcem" koji je koristio njihovu platformu.

Tehnopolis

Izvor: B92, Engadget

Četvrtak, 18.03.2021.

07:59

Osuđen
Foto: Depositphotos/stevanovicigor

Ernandez, sada 29-godišnjak, na mreži je bio poznat po svom nadimku "Brian Kil", a sa zlostavljanjima je počeo još 2014. godine.

On bi putem Facebooka kontaktirao maloletnice, pri čemu su neke imale samo 12 godina, pa bi im govorio da se dokopao njihovih golih fotografija koje su slale drugim osobama putem interneta.

Kada bi naišao na žrtve koja bi mu poverovale, od njih je tražio da mu šalje gole fotografije i video-snimke. Pri tome ih je ucenjivao objavom njihovih fotografija, ali pretio im je i smrću, silovanjem, govorio da će ubiti članove njihove porodice, baciti bombe na škole u koje pohađaju itd.

Njegovo zlostavljanje je trajalo najmanje tri godine, a nekim je žrtvama govorio da želi da postane "najgori sajber terorista na svetu". Kako bi se zaštitio od policije, koristio je kombinaciju privatnog operativnog sistema Tails i Tora, čime je uspešno maskirao svoju IP adresu.

Kako ga je Facebook hakovao?

Uhvaćen je 2017. godine i to na prilično neobičan način. Naime, osim FBI-a koji je već primio više prijava protiv njega, u lov na Ernandeza uključio se i Facebook koji je, verovali ili ne, unajmio i dobro platio usluge jedne kompanije za sajber sigurnost koja je pronašla način kako da hakuje zlostavljača.

Putem posrednika Facebook je obavestio FBI o sigurnosnom propustu u video playeru, a oni su tu informaciju iskoristili i poslali mu video-snimak (za koji je mislio da ga šalje jedna od žrtava) sa posebnim kodom, zahvaljujući kom su se napokon dokopali njegove IP adrese.

Nakon hapšenja i kada se saznala uloga Facebooka u tome, iz te su kompanija tvrdili kako je to jedini put u istoriji da su učestvovali u hakovanju nekog svog korisnika.

Rekli su da je Ernandez koristio sofisticirane metode kako bi sakrio svoj identitet, pa su zato morali da preduzmu nesvakidašnje mere kako bi zaštitili žrtve.

Prema podacima sa suđenja, Ernandez je zlostavljao ili pokušao da zlostavlja čak 375 maloletnica, zbog čega bi sledećih više od 70 godina trebalo da provede iza rešetaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: