Danas i prevaranti trljaju ruke: Evo kako da ne nasednete

Ako ste odlučili da važne žene u svom životu obradujete nekim poklonom zbog toga što je danas 8. mart, to je fino. Ipak, morate da budete veoma pažljivi.

Izvor: B92, J.Đ.
Podeli
Shutterstock/solarseven
Shutterstock/solarseven

Kriminalac otkrio: Ovo su najčešči načini prevare na internetu

Sajber kriminalci našli nov način za "pecanje" svojih žrtava

Ne mislimo, pritom, na onu vrstu pažnje kako biste tačno znali koje mleko za telo im treba (mada je i to poželjno, čisto da dobijete 'bonus poene').

Ne, naravno, ovde pričamo o tome kako bi trebalo da budete oprezni kada su internet prevare u pitanju. Naime, svaki praznik, pa tako i ovaj, idealan je za prevarante koji pokušavaju da vam SMS-om ili putem neke drutšvene mreže pošalju sumnjivi "popust" unekoj od popularnih prodavnica, kako biste kiknuli na link u poruci.

Tako je, na primer, primećeno da su mnogima putem WhatsApp aplikacije stigle poruke sumnjivog sadržaja, nudeći im popuste u prodavnicama kao što su Adidas, Amazon i slične.

Pored toga, ljudima stižu i SMS-ovi koji, navodno, upućuju na nagrade koje je korisnik osvojio putem Facebooka, a ukoliko kliknete na link u poruci, hakeri mogu dobiti pristup vašem uređaju.

Depositphotos/Gorodenkoff
Depositphotos/Gorodenkoff

Kako (najčešće) rade prevaranti?

Danas, kada svako ima Facebook, Instagram ili bar WhatsApp, hakeri su se veoma izveštili. Najčešći tip prevare je tzv. "phishing", odnosno, "pecanje". U inbox ćeć vam stići poruka sa navodnim popustom ili nagradom, koja će od vas zahtevati da kliknete na sumnjiv link (mada dobro prikriven).

Čini se da će vas odvesti na, recimo, Facebook, ali zapravo je to internet-stranica koju su sajber kriminalci napravili. Kada je ovorite, oni vrlo lako dobijaju pristup vašem uređaju, kao i svim podacima na njemu i voala - hakovani ste.

Ukoliko koristite bilo koju od aplikacija za dopisivanje (Viber, Messenger, Telegram, Instagram poruke i druge), dobro obratite pažnju na to ko vam šalje poruke i raznorazne "kupone" - obavezno proverite na zvaničnoj stranici proizvođača da li postoji nekakva akcija za 8. mart.

Internet-stranice u ovim porukama nisu zvanične, što se lako može zaključiti iz njihovog domena (završavaju se sa ".xyz" ili ".buzz" umesto, npr, ".com").

Kako da izbegnete prevaru

* Nikad ne otvarajte linkove koje vam šalju nepoznati kontakti.

* Ako vam neka internet-stranica traži da popunite anketu, nikada ne upisujte podatke kao što su PIN, lozinka za mejl i slično.

* Uvek proverite link koji ste dobili. Ukoliko se završava sumnjivo (kao što je ovde primer ".xyz" ili slično), verovatno je upitanju prevara.

* Ako niste učestvovali u nagradnoj igri - ne možete da dobijete nikakvu nagradu. Nemojte da nasedate na poruke koje vam poručuju da ste srećni dobitnik.

* Poruke koje zvuče previše dobro, verovatno nisu istina. Uvek se informišite na zvaničnim stranicama proizvođača koji navodno nude popuste ili nagrade.

* Ako u poruci koja vam je stigla ima pravopisnih ili gramatičkih grešaka, u pitanju je, verovatno, prevara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 60 idi na stranu