"Lošem momku" sveta tehnologije preti doživotni zatvor

Prezime Džona Mekafija vam je poznato - on je osnovao kompaniju koja stoji iza jednog od najpoznatijih softverskih antivirusa. Međutim, osim što je uspešan preduzetnik, Mekafi je i prilično kontroverzna ličnost.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 05.03.2021.

19:36

Foto: Profimedia

Uhapšen je u Španiji, u oktobru prošle godine, pod optužbom da je utajio porez i izvršio niz prevara koje se, između ostalog, tiču i kriptovaluta. Od tada je u pritvoru, a čeka se njegovo izručenje u SAD.

Prema optužnici koja je danas "otpečaćena", Mekafiju se na teret stavljaju i pranje novca, kao i prevare sa osiguravajućim društvima, prenosi Business Insider.

Ukoliko bude proglašen krivim po svim tačkama optužnice, očekuje ga doživotna zatvorska kazna. Kako se navodi, Mekafi i jedan njegov saradnik navodno su zaradili više od 13 miliona dolara tako što su, između ostalog, prevarili investitore u vezi sa kriptovalutama, tako što je Mekafi putem društvenih mreža promovisao niz inicijalnih ponuda novčića (ICO), a da nikoga nije obavestio da je plaćen da to uradi. Problemi sa zakonom i ranije

Mekafijev životni put je bio veoma dinamičan. Počeo je kao prodavac od vrata do vrata, zatim je osnovao kompaniju koja stoji iza jednog od najpoznatijih softverskih antivirusa, a oprobao se kao preduzetnik u sektorima smartfon aplikacija, joge, biljnih antibiotika i kriptovaluta.

U međuvremenu je imao i niz problema sa zakonom - zbog proizvodnje i posedovanja narkotika, oružja, a bio je čak optužen za ubistvo komšije u Belizeu, zbog čega je bio u bekstvu.

Zbog tog slučaja mu je sud na Floridi naložio da plati 25 miliona dolara porodici žrtve, ali je Mekafi na Tviteru objavio da to neće uraditi. Porodica ubijenog komšije se i dalje nada da će Ministarstvo pravde SAD i vlasti Belizea sprovesti istragu do kraja.

Stigao je Mekafi i da se kandiduje dva puta na predsedničkim izborima u SAD, ali ga njegova Libertarijanska stranka nijednom nije odabrala kao glavnog kandidata.

Bez obzira na sve optužbe, Mekafi i dalje ima više od milion Twitter pratilaca - na toj društvenoj mreži sebe je opisao kao "Ljubitelja žena, avanture i misterije".

O njegovom imidžu, ali i načinu života, zbog čega ga mnogi zovu "Lošim momkom sveta tehnologije" dosta govori i ovaj video-snimak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: