"Kontranapad" uspešan - Facebook se pokajao

Australija je prva u svetu usvojila zakon sa ciljem da Google i Facebook plaćaju za prenošenje vesti na svojim platformama.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Shutterstock/mundissima
Foto: Shutterstock/mundissima

Cela zemlja besna: "Beskrupulozno"; "Ponašaju se kao Severna Koreja"

Posle teških reči, strasti se smiruju: "Ponovo su nas prihvatili za prijatelja"

Ovi tehnološki giganti su se oštro protivili novom zakonu, a Facebook je prošle nedelje ukinuo prenošenje informativnih sadržaja u Australiji zbog tog spora. Ta odluka je ukinuta posle pregovora sa vladom i usvajanja amandmana prema kojima je moguće da te kompanije ne budu obuhvaćene novim zakonom.

Međutim, obe firme su se obavezale da plate značajne iznose pojedinim australijskim medijskim kućama izvan ovog zakona, što se smatra kompromisom.

Zakon sa amandmanima usvojen je u Predstavničkom domu u četvrtak, nakon što je prethodno prošao u Senatu. Nova regulativa podstiče tehnološke gigante i informativne organizacije da sami postignu dogovore o naplati sadržaja.

Ako razgovori ne budu uspešni, digitalne platforme mogu da budu uključene u nezavisnu arbitražu.

Kada se govori o konkretnim brojevima, značajno je da napomenemo kako je Nik Kleg, koji je zadužen za odnose sa medijima u kompaniji Facebook, najavio kako će oni uložiti više od milijardu dolara u naredne tri godine, kako bi se unapredio informativni sadržaj u ovoj zemlji.

Što se tiče odluke da Facebook ukine medijski sadržaj korisnicima u Australiji, Kleg je naglasio kako je ova kompanija ipak pogrešila.

"Morali smo brzo da donesemo odluku, pre nego što je zakon stupio na snagu. Pogrešili smo, jer smo je prestrogo primenili,pa smo time blokirali neke sadržaje. Na sreću, sve smo brzo ispravili", izjavio je Kleg.

Moglo bi se reći da je ovde "kontrapad" australijskih vlasti uspeo, jer su čvrsto ostali pri svom stavu i dokazali kako ipak niko nije nedodirljiv, pa čak ni neke od najvećih svetskih kompanija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 58 idi na stranu