Napravili džinovsku antenu za primanje signala sa Marsa VIDEO

Kina je razvila najveću antenu u Aziji, čiji će zadatak biti da prima podatke sa Marsa.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 05.02.2021.

10:58

Default images

Radi se o pokretnoj anteni prečnika 70 metara koja je uspešno prošlaprovere, pa je sada spremna da prima signale sa Marsa u sklopu misije Tianwen-1, a istomena letelica će naredne nedelje ući u orbitu Crvene planete.

Izgradnja ogromnog radio teleskopa je počela 2018. godine u severnoj kineskoj regiji Tijanđin, a završena je na vreme jer se letelica približava Marsu. Nova antena ima oblik tanjira, a već je počela sa radom.

Sastoji se od 1.328 panela, a prečnik joj je, ipak, za 30 metara manji od najveće svetske pokretne antene koja se nalazi u SAD.

Kina je do sada koristila tri antene, prečnika od 35 do 50 metara u Pekingu i Kunmingu, prenosi Kliks, ali one nisu bile dovoljno snažne da osiguraju kvalitetan prijem podataka sa Marsa koji je trenutno udaljen 180 miliona kilometara od Zemlje.

Marsova orbita je udaljena oko 400 miliona kilometara od Zemlje kada se dve planete nalaze sa suprotnih strana Sunca. Sada Kina može da poveže sva četiri svoja teleskopa, i tako da poveća njihove mogućnosti.

Letelica Tianwen-1 je lansirana u julu 2020. godine, a u gravitaciono polje Marsa stiže 10. februara.

Cilj Kineske nacionalne svemirske administracije (CNSA) je da spusti orbiter i rover na površinu Marsa, a ako sletanje bude uspešno, Kina će postati druga zemlja koja je upravljala roverom na Crvenoj planeti, nakon što su to učinile SAD.

Kineski naučnici će tokom misije tražiti znakove prošlog i sadašnjeg života na planeti, analizirati njeno tlo i atmosferu, ali i mapirati njenu površinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: