Maskova kompanija pod istragom

SpaceX je, prošlog meseca, obavio test na raketi Starship. Prilikom sletanja, ipak, došlo je do eksplozije, a Federalna agencija za avijaciju (FAA) istražuje da li su sve radili po propisima.

Izvor: B92
Podeli
Priprema za let koji je zabranjen. Foto: Profimedia/Elon Musk//UPI
Priprema za let koji je zabranjen. Foto: Profimedia/Elon Musk//UPI

Izgleda kao da se SpaceX nije pridržavao pravila koje je odredila FAA, a istraga se ne odnosi samo na spomenutu eksploziju, već i na samu pripremu za probni let. Moglo bi se reći kako FAA ipak insistira na tome da se ne leti u svemir "tek tako", već da određena pravila moraju da se ispoštuju.

"Prepoznajemo koliko je važno da se što pre podstaknu inovacije u komercijalnom prostoru, ali nećemo da rizikujemo opštu bezbednost. Odobrićemo promene tek kada budemo sigurni da je SpaceX ispunio sve regulatorne zahteve", stoji u izveštaju FAA koji najavljuje istragu, a u koji je portal The Verge imao uvid.

Upravo ove strože kontrole su, najverovatnije, razlog što je poslednji probni let kompanije SpaceX privremeno stopiran, a trebalo je da se održi u nedelji koja je za nama. Mask je, tom prilikom, na Tviter nalogu reagovao na ovu zabranu u svom stilu.

U video-snimku ispod možete da pogledate kako je izgledala eksplozija prilikom prethodnog sletanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 57 idi na stranu