Google: "Severna Koreja podržava hakere"

Google je saopštio kako veruje da su se hakeri koje podržava severnokorejska vlada predstavljali kao blogeri za računarsku bezbednost i koristili lažne naloge na društvenim mrežama dok su pokušavali da ukradu informacije od istraživača na terenu.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 27.01.2021.

13:09

Google:
Foto: Shutterstock/Gorodenkoff

Nisu precizirali koliko su hakeri bili uspešni, niti koje informacije su mogle biti ugrožene, preneo je Rojters.

Stručnjaci navode da napadi odražavaju napore Severne Koreje da poboljša svoje sajber veštine i da bude u mogućnosti da prodre do široko korišćene računarske proizvode, kao što su Google Chrome ili Windows 10.

Iako je Severna Koreja negirala da je umešana, nju povezuju sa velikim sajber napadima, uključujući kampanju iz 2013. godine koja je paralisala južnokorejske finansijske institucije, hakovanje kompanije Sony Pictures iz 2014. godine i napad zaraženim mejlovima na WannaCry iz 2017. godine.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija 2019. godine procenio je da je Severna Koreja tokom nekoliko godina zaradila čak dve milijarde dolara nezakonitim sajber operacijama usmerenim na razmene kriptovaluta i druge finansijske transakcije.

Smatra se da su tako stvorili prihod kojem je teže ući u trag i nadoknadili kapital izgubljen zbog sankcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: