Jedna linija koda može da vam uništi podatke: Ne morate ni da otvorite ništa

Novootkrivena ranjivost u Windows 10 operativnom sistemu mogla bi da ugrozi sve korisnike. Da se radi o zaista ozbiljnom propustu, najbolje govori činjenica da u Microsoftu već rade na "zakrpi" koja bi problem rešila ili barem ublažila.

Tehnopolis

Izvor: B92

Nedelja, 17.01.2021.

11:55

Jedna linija koda može da vam uništi podatke: Ne morate ni da otvorite ništa
Thannaree Deepul/Shutterstock

Naime, dovoljna je jedna linija koda kako bi se korumpirao ceo hard disk na računaru i svi podaci na njemu učinili nedostupnima ili uništili.

Posebno zabrinjava što je tu liniju koda moguće sakriti unutar prečica u Windowsu, ZIP arhivi ili nekoj sličnoj datoteci. Cilj je izazivanje grešaka na disku, odnosno korumpiranje podataka.

Ukoliko korisnik klikne na korumpiranu naredbu, dobiće poruku "The file or dierctory is corrupted and unreadable". Sistem će nakon toga da izbaci ceo niz poruka koje podstiču korisnika da restartuje svoj računar i popravi problematičan deo na disku, prenosi Zimo.

U nekim slučajevima, popravak prolazi bez problema, dok u drugima sistem traži od korisnika da "ručno popravi stvar". Problem se pojavljuje kad se problematična naredba nalazi u ZIP datoteci, pa je nakon svakog popravljanja diska i ponovnog otvaranja ZIP datoteke, korisnik ponovno aktivira.

Stručnjak za računarsku sigurnost, koji je prvi upozorio na ovu ranjivost, ističe kako je u pojedinim slučajevima tu ranjivost moguće iskoristiti i tako da se u sistem ubaci ikona koja će je aktivirati, a da korisnik uopšte ne mora da pokrene dokument.

I drugi stručnjaci za sigurnost, koji su ispitivali ovu ranjivost, upozoravaju da bi i obično surfovanje internetom na starom pregledaču poput Internet Explorera ili starije verzije Edge-a, moglo aktivirati ovu ranjivost i korumpirati podatke na disku, prenosi Bleeping Computer.

Zbog toga, barem dok Microsoft ne reši ovaj problem, trebalo bi da budete oprezni prilikom preuzimanja bilo kakvih dokumenata sa interneta. Dodatni problem je što ovo nije virus koji bi antivirusni programi mogli da prepoznaju, već greška u samom sistemu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: