Šta zapravo znači "razgovor sa preminulima"? VIDEO

Da li je razgovor sa onima koji više nisu živi zaista moguć? Šta znači Majkrosoftov patent "čet sa preminulima" svima onima koji su izgubili svoje bližnje i da li je ovo nešto što je komercijalno i isplativo sa jedne strane ili možda opasno sa druge strane?

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 12.01.2021.

15:41

Šta zapravo znači
Foto: printscreen/Prva TV

"Čak i 1981. ste na Komodoru imali program u koji ste mogli da ukucate neka pitanja i dobijete neke odgovore. Zatim se desio veći napredak tehnologije, ali i naše vezanosti za mobilne telefone. Kada mi gledamo internet, i internet gleda nas, odnosno vlasnici interneta", rekao je za 150 minuta Prve TV Vojislav Rodić, IT Stručnjak.

Kako kaže, radi se o našem iskustvu koje neko preuzima od nas, a to smo svi potpisali, ne razmišljajući.

"Sad su se svi trgli, razmišljajući da bi neko mogao da iskoristi to naše iskustvo i posle naše smrti", dodaje Rodić.

On je objasnio da, onog trenutka kada smo prihvatili uslove, odrekli smo se svih prava, ali su naročito važne i naše reakcije. Lajkovi, tvitovi... sve to skupa daje sliku o našoj ličnosti, mnogo bolju nego što i sami mislimo.

"Ovo je prvi put da se ovo dešava, pa ne možemo da pretpostavimo da li će pomoći ljudima. Za mlade ljude, i za neke velike gubitke, možda će i moći. Na primer, jedan kolega koristi neku aplikaciju za napade panike - ona meri puls i tako dalje... ima tu korisnih stvari", rekao je Marko Braković, psihoterapeut.

Celokupne društvene mreže su zasnovane na prijatnosti i dopaminskoj zavisnosti, smatra Braković. Kako kaže, "napravljen je biznis plan kako bismo postali moderni robovi, i to da budemo zadovoljni što smo robovi"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: