Turski tržišni regulator pokrenuo istragu protiv WhatsAppa

Turski regulator za tržišnu konkurenciju saopštio je danas da je pokrenuo istragu protiv WhatsAppa i njegovog vlasnika Facebooka, nakon što je ta aplikacija za razmenu poruka zatražila od korisnika da dozvole Fejsbuku prikupljanje njihovih podataka, uključujući brojeve telefona i lokacije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Turska Komisija za zaštitu konkurencije navela je u saopštenju da je naložila da se zahtev za prikupljanje podataka odmah obustavi dok se ne završi istražni postupak, prenosi Rojters.

WhatsApp je prošle srede ažurirao svoje uslove korišćenja, omogućivši Facebooku i njegovim podružnicama da prikupljaju korisničke podatke, a kao rok za prihvatanje novih uslova je odredio 8. februar.

Konkurentske aplikacije za razmenu poruka u Turskoj, Signal i Telegram, od tada beleže nagli rast tražnje. Turska vlada je prošlog jula donela zakon o jačoj kontroli nad društvenim mrežama, naročito stranim, kojim je uvela nova ograničenja i novčane kazne za kršenje propisa.

Kritičari tvrde da se tim zakonom guši reč onih Turaka koji su na društvenim mrežama izražavali nesaglasje s vlastima, nakon što je vlada pojačala svoj uticaj na vodeće medije u zemlji, navodi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 57 idi na stranu