Turski tržišni regulator pokrenuo istragu protiv WhatsAppa

Turski regulator za tržišnu konkurenciju saopštio je danas da je pokrenuo istragu protiv WhatsAppa i njegovog vlasnika Facebooka, nakon što je ta aplikacija za razmenu poruka zatražila od korisnika da dozvole Fejsbuku prikupljanje njihovih podataka, uključujući brojeve telefona i lokacije.

Tehnopolis

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 11.01.2021.

13:30

Turski tržišni regulator pokrenuo istragu protiv WhatsAppa
Foto: Profimedia

Turska Komisija za zaštitu konkurencije navela je u saopštenju da je naložila da se zahtev za prikupljanje podataka odmah obustavi dok se ne završi istražni postupak, prenosi Rojters.

WhatsApp je prošle srede ažurirao svoje uslove korišćenja, omogućivši Facebooku i njegovim podružnicama da prikupljaju korisničke podatke, a kao rok za prihvatanje novih uslova je odredio 8. februar.

Konkurentske aplikacije za razmenu poruka u Turskoj, Signal i Telegram, od tada beleže nagli rast tražnje. Turska vlada je prošlog jula donela zakon o jačoj kontroli nad društvenim mrežama, naročito stranim, kojim je uvela nova ograničenja i novčane kazne za kršenje propisa.

Kritičari tvrde da se tim zakonom guši reč onih Turaka koji su na društvenim mrežama izražavali nesaglasje s vlastima, nakon što je vlada pojačala svoj uticaj na vodeće medije u zemlji, navodi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: