Google tražio od zaposlenih da "govore pozitivno o veštačkoj inteligenciji"

Google je zatražio od svojih istraživača da "daju pozitivan ton" rezultatima svojih istraživanja oko osetljivih tema, kao što je veštačka inteligencija.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Getty Images/Dan Kitwood/Staff
Foto: Getty Images/Dan Kitwood/Staff

Strani mediji, pišući o ovome, pozivaju se na istraživače i interne dokumente, koji pokazuju da su u najmanje tri slučaja rukovodioci iz kompanije Google zatražili od autora istraživanja da se uzdrže od negativnog prikazivanja novih tehnologija.

U jednom takvom dokumentu piše da "napredak tehnologije i rastuća složenost našeg spoljnog okruženja sve više dovode do situacija kada naizgled projekti koji nisu uvredljivi pokreću etička, regulatorna ili pravna pitanja, ili mogu da štete ugledu".

U drugoj internoj prepisci, jedan od Google menadžera koji je pregledao studiju o tehnologiji preporučivanja sadržaja, neposredno pre objavljivanja, zamolio je autore da "vode računa da izveštaj ima pozitivan ton".

"Ako istražujemo neku oblast za koju smo stručni, a nije nam dozvoljeno da objavimo zbog nekih provera, onda je to ozbiljan problem cenzurisanja", izjavila je Margaret Mičel, koja radio na mestu istraživača veštačke inteligencije u kompaniji Google.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 56 idi na stranu