Zabranjena stranica od 1,5 miliona pratilaca, zbog lažnih objava o koroni i vakcinama

Facebook je uklonio stranicu poznatog australijskog kuvara Pita Evansa nakon što je u više navrata delio dezinformacije o koronavirusu.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 24.12.2020.

11:06

Zabranjena stranica od 1,5 miliona pratilaca, zbog lažnih objava o koroni i vakcinama
Foto: depositphotos/monticello

Evans, koji je imao oko 1,5 miliona pratilaca, širio je teorije zavere o pandemiji i vakcinama. Iznosio je i netačne tvrdnje o maskama, kao i o 5G mreži. Sve te teorije već su opovrgnuli medicinski stručnjaci, pa je jasno da nisu istinite, piše BBC.

Pre toga, Facebook je uklanjao pojedinačne Evansove objave koje su takođe prepoznate kao dezinformacije. Iz kompanije su objasnili da su mu stranicu uklonili zbog "ponovljenog kršenja pravila", prenosi Indeks.

"Ne dopuštamo nikome da deli dezinformacije o kovidu 19 koje bi mogle dovesti do neposredne štete po zdravlje ljudi ili o vakcinama protiv kovida 19 koje su stručnjaci već opovrgnuli", dodali su.

Njegov profil na Instagramu sa skoro 280 hiljada pratilaca i dalje je aktivan, a Evans na njemu ne prestaje da iskazuje nezadovoljstvo odlukom Facebooka. U svojim objavama potez kompanije naziva "cenzurom".

Već dugo širi dezinformacije

Inače, Evansovi kritičari već dugo pozivaju Facebook da mu ukine pristup platformi zbog širenja lažnih informacija.

Pre pandemije, nekoliko australijskih zdravstvenih tela kritikovalo je Evansa, poznatog i kao Paleo Pit, zbog promovisanja pseudonauke o prehrani i lečenju od raka. Australijsko lekarsko udruženje 2017. godine optužilo ga je da ugrožava živote lažnim tvrdnjama o određenim mineralima i toksinima u kremi za sunčanje. On je, tokom pandemije, samo uvećao broj pratilaca, a snimci koje je objavljivao služili su kao inspiracija brojnim protestantima, koji su ih delili na društvenim mrežama. Evansova kompanija je ranije ove godine kažnjena jer je prodavala aparat za koji je lažno tvrdio da "leči koronavirus".

Prošlog meseca je izgubio nekoliko sponzorstava nakon što je na društvenim mrežama podelio mim koji je sadržao neonacistički simbol. Nakon toga, ponudio je izvinjenje "svima koji su pogrešno protumačili" objavu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: