Cellebrite dekodirao poruke, iz Signala tvrde da privatnost korisnika nije ugrožena

Aplikacija za dopisivanje Signal važi za jednu od najsigurnijih kada je zaštita podataka u pitanju.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 23.12.2020.

09:15

Cellebrite dekodirao poruke, iz Signala tvrde da privatnost korisnika nije ugrožena
Foto: depositphotos/maxkabakov

Međutim, strani mediji preneli su da izraelska kompanija za sajber bezbednost Cellebrite tvrdi kako je uspela da probije Signalovu zaštitu i dekodira zaštićene poruke koje su razmenjivali članovi bandi i dileri drogom.

U svom blogu, objasnili su da su pronašli ključ za dekodiranje koji im omogućava pristup porukama koje Signal skladišti u svojoj bazi podataka. Nakon toga, uspeli su da se probiju u bazu podataka koja im je omogućila pristup porukama, prenosi Zimo.

Prvobitno su na svom blogu opisali sve do detalja, ali su posle obrisali najosetljivije delove. Nije jasno da li su to učinili kako bi sprečili hakere ili druge kompanije da naprave isto, ili su im se javili iz Signala i zatražili da uklone postupak kako ne bi kompromitovali njihove korisnike.

Signal demantuje

Kompanija Signal prvo se nije oglašavala ovim povodom, ali je noćas na svom zvaničnom blogu demantovala ove navode.

Kako kažu iz Signala, Cellebrite nikada nije uspeo da probije njihovu zaštitu, ali kažu i kako Cellebrite ovo nikada nije ni tvrdio, već krivicu svaljuju na pojedine strane medije koji su vest pogrešno preneli.

Iz Signala objašnjavaju kako je neko iz kompanije Cellebrite uspeo da pročita poruke na telefonu koji je bio otključan, i fizički u njihovim rukama.

Kako kažu, sve što je Cellebrite uradio jeste programerski ekvivalent toga da pročitate nekome poruke dok su otvorene, a vi mu stojite "iznad glave". Tvrde kako ovo nije nikakav "revolucionarni uspeh", već da je to svakako moguće uraditi, ali da to ne znači i da je privatnost korisnika Signala ugrožena.

Vest je objavljena 23.12, a ažurirana 24.12 u 14:45, objavom sa bloga kompanije Signal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: