Hakeri napali američka nuklearna postrojenja

Strani hakeri upali su u mreže Ministarstva energetike i Nacionalne uprave za nuklearnu bezbednost SAD. Za sada nema mnogo detalja šta se tačno desilo, ali se veruje da su bar tri američke države pogođene ovim napadom.

Tehnopolis

Izvor: PC Press

Petak, 18.12.2020.

14:31

Hakeri napali američka nuklearna postrojenja
Foto: depositphotos/stevanovicigor

Federalni agenti već nekoliko dana pokušavaju da povežu sve činjenice u vezi sa ovim napadima.

S obzirom na to da je Nacionalna uprava za nuklearnu bezbednost zadužena za održavanje nuklearnog naoružanja, veoma se pažljivo i detaljno pristupa istraživanju, a sigurno će proći nedelje, ako ne i meseci dok se ne utvrdi ukupan obim štete, prenosi PC Press.

Veruje se da su hakeri uspeli da pristupe internim mrežama kroz softver kompanije SolarWinds, koja obezbeđuje IT menadžment sisteme za državne i privatne organizacije.

U ovaj slučaj uključeni su Bezbednosna agencija za sajber sigurnost i infrastrukturu, kao i FBI.

Počinioci još uvek nisu identifikovani, ali se veruje da je u pitanju ruska hakerska grupa ATP29 (poznata i kao Cozy Bear), koja je bila izuzetno aktivna tokom ovog meseca.

To je hakerska grupa koju navodno sponzoriše strana država, a nedavno je potvrđeno da ista grupa stoji iza napada na trezor. Rusija je već reagovala i negirala je svoju umešanost u pomenute slučajeve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: