"Škorpioni na tamnoj strani Meseca": Kako veštačka inteligencija zamišlja budućnost

Veštačka inteligencija, barem za sada, ima svoje prednosti, ali i ograničenja. I dok je s jedne strane superiorna u analizi velikih količina podataka, definitivno joj ne leži predviđanje budućnosti.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 15.12.2020.

14:31

Foto: depositphotos/agsandrew

Autorka Džanel Šejn upotrebila je algoritam za stvaranje teksta, GPT-3, kako bi od njega dobila svojevrsna predviđanja budućnosti. Kako bi mogla, na neki način, da proveri predviđanja koja je GPT-3 izbacio, odlučila je da ga "prevari",p renosi Zimo.

Tačnije, koristila je algoritam koji nije dobio nikakve nove informacije posle oktobra 2019. godine, odnosno ne zna za pandemiju koronavirusa i sve ostalo što se događalo.

Ubacila mu je u bazu podataka naslove koje smo mogli da čitamo tokom 2020. godine i od sistema zatražila da "predvidi" budućnost, odnosno zaključi kakvi će nas naslovi očekivati u 2021. godini.

Evo nekih rezultata.

"Ubice-orhideje napadaju: Kako se ubice-orhideje pojavljuju u američkim dvorištima"

"Naučnici se plaše da su u Sunčev sistem ušli vanzemaljski svemirski laseri"

"Mali dron suočio se sa šest ubilačkih morskih pasa"

"Škorpioni na tamnoj strani Meseca"

Očigledno je da GPT-3, iako je pogodio ton naslova, baš i ne shvata potpuno značenje pojedinih riječi. S druge strane, ako pogledamo kakva je ova 2020. godina, možda neki od ovih naslova i nisu baš tako neobični.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: