Vojnici budućnosti: SAD radi na sistemu čitanja misli

Američka vojska ne ulaže novac samo u nuklearno naoružanje i bespilotne letelice već, sve više, i u neuronauku.

Tehnopolis

Izvor: Zimo

Četvrtak, 26.11.2020.

12:32

Vojnici budućnosti: SAD radi na sistemu čitanja misli
Ilustracija: depositphotos/EvgeniyShkolenko

Želja im je da, u budućnosti, naprave sistem koji bi omogućio gotovo telepatsku komunikaciju među vojnicima.

Za razvoj takvog sistema, koji bi beležio signale mozga, prevodio ih i tako omogućio čitanje misli vojnika, vojska je odvojila 6,25 miliona dolara za period od pet godina.

Za sad su vojni naučnici uspeli da identifikuju koji signali u mozgu su zaduženi za ljudsko ponašanje. Iako to možda ne znači puno, prvi je korak u identifikaciji različitih signala, odnosno identifikaciji i intrepretaciji samih signala koji se odnose na svesne misli.

"Možete da pročitati što hoćete, ali to ne znači i da ćete to razumeti. To je sledeći korak. Na kraju krajeva, to nam i jeste namera - da imamo računar koji bi u potpunosti mogao da komunicira sa mozgom", rekao je naučnik na čelu ovog programa, Hamid Krim za C4ISRNET.

On je bjasnio kako žele da razviju sistem koji će prepoznavati znakove stresa ili umora, pre nego što ih i sam vojnik bude svestan. Tako bi mogli da se spreče premor ili nepromišljeni potezi koji su posledica stresa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: