Kažnjeni 500 miliona: Apple izgubio tužbu za krađu patenta

Kada su velike kompanije u pitanju, tužbe za patent su nešto sa čime se prilično često susreću. Obično se ovakve stvari reše vansudski ako zaista ima potrebe, ili se ispostavi da su manje kompanije samo pokušale da iscede neki dinar.

Izvor: B92, Ubergizmo
Podeli
Foto: depositphotos/pio3
Foto: depositphotos/pio3

Jedna od zapaženijih sudskih parnica oko krađe patenta, jeste ona koju je pokrenula tužba iz 2014. godine. Kompanija VirnetX je, u toj tužbi, tvrdila kako je Apple pokrao određene ideje i uvrstio ih u svoje proizvode.

Ispostavilo se da je VirnetX bio u pravu, s obzirom na presudu po kojoj Apple mora, na ime odštete, da im plati neverovatnih 502,8 miliona dolara. Gigant iz Kupertina, naravno, nije bio previše psrećan zbog ovoga, jer je pola milijarde dolara mnogo čak i za tako veliku kompaniju.

Zbog toga su se obratili Saveznom sudu u Teksasu, sa zahtevom da se ova presuda ili poništi, ili da se zakaže novo suđenje, uz tvrdnju da nijedan razuman sudija ne bi zahtevao tako veliku odštetu.

Sigurno nije lako rastati se od tolikog novca, pa nije ni čudo što Apple pokušava na sve načine da pronađe neku alternativu, ili da u potpunosti poništi presudu.

Ovo je, inače, drugi put u desetak dana da gigant iz Kupertina mora da plati sudsku odštetu, pošto je već odlučeno da moraju da plate korisnicima 113 miliona dolara zbog namernog usporavanja uređaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 51 idi na stranu